Görcsös és szánalmas, ahogy a Fidesz áthárítaná a felelősséget

Az ülésen kiderült, hogy a Fidesz minden erővel el akarja titkolni a Magyar Nemzeti Bank felelősségét az egyik legnagyobb magyar bankbotrányban, ami a Fidesz saját bankbotránya – mondta Burány Sándor országgyűlési képviselő a gazdasági bizottság ülése után a Parlamentben.

Görcsösnek és szánalmasnak nevezte, ahogy a Fidesz az MSZP-re próbálja hárítani a politikai felelősséget, miközben eddig egyetlen politikai szál mutatható ki a Buda-Cash-ügyben, az pedig a Fideszhez vezet.

Mint mondta, az MSZP továbbra is követeli, hogy derüljön ki, mi történt 2010-ben, amikor a PSZÁF vizsgálatai során komoly hiányosságokat állapítottak meg. Feltette a kérdést, hogy a Magyar Nemzeti Bank vizsgálta-e később a felügyelete alá került cég működését, mert ennek a mai napig nincs nyoma.

Az eset legsúlyosabb részének azonban Burány azt tartja, hogy 2013-ban az ügyben érintett takarékszövetkezetek fideszes segítséggel bankká alakulhattak.

Harangozó Gábor országgyűlési képviselő kijelentette, a Buda-Cash körüli botrány legfontosabb kérdése az, hogy az elmúlt egy évben mi történt, hiszen ez 82 önkormányzat és körülbelül százezer ember pénzét érinti. Mint mondta, a DRB-csoport másfél évvel ezelőtt még megbízható volt, senkinek nem volt rá panasza, most pedig rengeteg – leginkább hátrányos helyzetű térségben élő – ember pénze tűnt innen el. Mint mondta, ezeket a pénzeket a bankká alakulás során játszották át, majd el is játszották a tőzsdén. Mindez a Matolcsy György vezette jegybank segédletével és felügyelete mellett történt – jelentette ki Harangozó.