Gazdaság | Dunaferr munkahelyvédelem
2012. augusztus 29. 12:28

Gyárkapuzárási pánik

Simon Gábor, a szocialista párt elnökhelyettese szerdán, budapesti sajtótájékoztatón felidézte, hogy az ISD Dunaferr Csoport az év végéig nyolcszáz dolgozóját bocsátja el, és a Lőrinci Meleghengermű bezárására kényszerül.

A politikus elmondta, választ várnak a kormánytól arra, hogy mit tett e munkahelyek védelmében. Véleménye szerint a lőrinci hengermű bezárásával kapcsolatban az a kérdés is felvetődik, hogyan próbálta ezt megakadályozni a XVIII. kerület fideszes vezetése és a városrész két kormánypárti országgyűlési képviselője, akiket azonnali cselekvésre szólított fel.

Arra a kérdésre, hogy az elbocsátások ismeretében nem tartja-e hibának a Dunaferr Medgyessy-kormány idején megtörtént privatizációját - mivel az államnak így nincs hatása a cég döntéseire -, Simon Gábor azt válaszolta: a vállalat korábbi magánosítása és a mostani leépítés között nincs összefüggés, ugyanakkor a kormány feladata az, hogy intézkedéseivel segítse a munkahelyek megtartását.

Simon Gábor arról is beszélt, hogy noha a Központi Statisztikai Hivatal a napokban a foglalkoztatottak létszámának növekedéséről számolt be, a versenyszférában 33 ezerrel kevesebben dolgoznak az egy évvel korábbinál, és a növekedést elsősorban a közfoglalkoztatás bővítése okozta. Hozzátette: az ígért egymillió munkahelyből időarányosan már 200 ezernek létre kellett volna jönnie, valójában viszont csak 120 ezerrel nőtt az állással rendelkezők száma, kétharmaduk pedig közfoglalkoztatott.

Erről szólva azt mondta: a közmunkásokat közpénzből, 47 ezer forintos éhbérért dolgoztatják, és legtöbbször nem produktív munkát végeznek. Véleménye szerint így ez nem értékelhető a foglalkoztatás érdemi növekedéseként.

Az MSZP-s politikus szerint ahhoz, hogy a versenyszférában új állások jöjjenek létre, csökkenteni kellene a munkára rakodó terheket, és a beruházásokat ösztönző gazdaságpolitikára volna szükség.