Gazdaság | költségvetés 2013 IMF
2012. július 20. 12:21

Gyors megállapodás szükséges

Józsa István, a szocialisták frakcióvezető-helyettese pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: a forintárfolyam erősödése és az országkockázati felár csökkenése azt mutatja, hogy az IMF biztonságot ad és segíti az ország iránti befektetői bizalom helyreállítását.

Ezért is szomorú, hogy a kormány fél éven át késleltette a tárgyalások megkezdését, így növelve a devizaadósok terheit és a kamatkiadásokat - tette hozzá.

A szocialista politikus szerint mindez növeli az IMF-fel tárgyaló delegáció felelősségét, mivel ha nem vezetnek eredményre a tárgyalások, nem születik gyors megállapodás, a bizalom hamar elszállhat. Orbán Viktort arra szólította fel, vegye komolyan az egyeztetést, mert ez szolgálja az ország érdekét, és ne "focimeccsre menet, kockás ingben, tíz percet beszéljen a delegációval, mint 2010-ben".

Bírálta a kormányt azért is, mert a jövő évi költségvetés sarokszámai nem megalapozottak, így nem segítik a hiteltárgyalásokat. Ráadásul az MSZP szerint az idei költségvetésben is mintegy százmilliárd forintos lyuk alakult ki azzal, hogy a hiány már elérte az egész évre tervezett összeg 90 százalékát.