Ha Románia tudta csökkenteni az élelmiszer áfáját, Orbánék miért nem?

„Ha Románia 10 százalékra tudta csökkenteni az élelmiszerek áfáját, Orbánék miért nem tudják?” – tette fel a kérdést sajtótájékoztatóján Bangóné Borbély Ildikó. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a magyar családok többsége számára komoly gondot okoz a húsvét előtti bevásárlás, s ennek a Fidesz által bevezetett rekordmagasságú, 27 százalékos élelmiszer áfa az oka. A politikus megerősítette: az MSZP továbbra is fenntartja azt a törvényjavaslatát, mely szerint minden fontos alapvető élelmiszer adója csökkenjen 5 százalékra.

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett: húsvétkor régebben minden család asztalára jutott friss kalács, sonka, főtt tojás, kolbász, de ma már sajnos ez nem így van. A családok nagy többségének komoly terhet, kihívást jelent az ünnepre való bevásárlás. „A Fidesz által bevezetett rekord magasságú 27 százalékos élelmiszer áfa sok család számára a böjti időszak meghosszabbítását jelenti. A kötözött sonka kilója 2000-3000 forint között mozog, de sajnos sok család már az olcsóbb, gyorspácolt sonka utánzatokat is csak nehezen vagy egyáltalán nem engedheti meg magának. A tojás ára is 40 forint körül mozog, de van, ahol még ennél is drágább” – sorolta a brutális bolti árakat ki az MSZP-s képviselő, majd rámutatott: a Fidesz a mai napig nem hajlandó magyarázatot adni arra, miért van Magyarországon rekord magas, 27 százalékos élelmiszer áfa. „Az MSZP évek óta követeli az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését. Most is be van adva az a törvényjavaslatunk, amelyben az áll, hogy az összes fontos alapvető élelmiszer áfája csökkenjen 5 százalékra. Ilyen brutális élelmiszeradó ugyanis sehol nincs Európában! A Fidesz minden bevásárlást ennyivel megdrágít, mondhatni ahányszor a magyar családok bevásárolnak, a Fidesz annyiszor nyúlja le őket!” – mondta Bangóné Borbély Ildikó.

Az MSZP politikusa felidézte a Nézőpont Intézet nemrég kiszivárgott titkos kutatását, melyben szintén az olvasható, hogy a magyar emberek 62 százaléka áfa csökkentést akar. „Ha Románia tudta csökkenteni 10 százalékra az élelmiszer áfáját, Orbánék miért nem tudják? Orbánék miért nem tudják megtenni azt, amit Románia megad a saját polgárainak?” – tette fel a kérdést a szocialista képviselő.

Bangóné szerint egyre gyakrabban lelepleződik a hamis kormányzati sikerpropaganda, hisz a magyar családok többsége nem érzékeli a Fidesz által szajkózott állítólagos kormányzati sikereket. A Fidesz-kormány például elhallgatta az Európai Bizottság idei országjelentését, amelynek a szegénységet értékelő elemzésében az áll, hogy Magyarországon a szegénység továbbra is magas, és a szociális mutatók kevésbé javultak. „Tragikus, hogy 2014-ben a magyar gyerekek 41,5 százalékát fenyegette szegénység vagy társadalmi kirekesztettség, és négyből legalább egy gyerek volt kitéve a szegénység veszélyének. A 18 év alatti gyermekek körében a rendkívüli nélkülözés aránya 32,4 százalékos, ami a második legmagasabb volt az EU-ban” – sorolta az MSZP politikusa a megdöbbentő adatokat.

Bangóné Borbély Ildikó úgy vélte, hogy a szegénység csökkentésének egyik alapvető eszköze, a magyar családokat sújtó magas élelmiszer áfa drasztikus csökkentése lehet, ezért ragaszkodik az MSZP a legfontosabb alapvető élelmiszereken áfájának 5 százalékra való csökkentéséhez. „Az igazi megoldás persze az lenne, ha minden dolgozó ember megkapná azt a fizetést, ami neki jár, amiből meg tud élni és el tudja tartani családját! Ezért az MSZP a fizetésemelésről szóló törvényjavaslatát is folyamatosan fenntartja” – jelentette ki a szocialista politikus. Mint mondta, nem engedhetik meg, hogy a Fidesz-kormány már a terített asztalt lehetőségét is elvegye az emberektől. „Az MSZP azért dolgozik, hogy a magyar embereknek esélye és lehetősége legyen a  boldogulásra. Ennek az eléréséhez kérjük mindenkinek a támogatását, ez a mi szövetségi ajánlatunk a magyar emberek számára” – zárta sajtótájékoztatóját Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője.