Ha több pénzt kapna vissza Budapest, tudna fejleszteni

Az MSZP szerint ha több pénzt kapna vissza Budapest a fővárosiak által befizetett adóból, akkor saját erőből is meg tudná valósítani beruházásait. Erről Horváth Csaba, az ellenzéki párt fővárosi frakcióvezetője beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, amelyen felszólította Tarlós István főpolgármestert, hogy álljon ki és mondja el véleményét az elmúlt időszak Budapestet sújtó kormányzati intézkedéseiről.

Horváth Csaba szerint Tarlós István hetek óta hallgat, nem mondta el véleményét a Budapest-ellenes intézkedésekről.

Emlékeztetett arra, csütörtökön délután 24 órát adott a főpolgármesternek, hogy nyilatkozzon arról, mit gondol többek között az államosításokról, a Budapestet érintő éves szinten 200 milliárd forintos forráselvonásról, "a tisztességtelen" választási törvényről, vagy a minisztériumok elköltöztetéséről Budapestről vidékre.

Az ellenzéki politikus "a Budapest ellen viselt háború csúcspontjának" nevezte azt, hogy csütörtökön "lepergett a cukormáz" arról a nyilvánvaló hazugságról is, amelyre Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István eddig épített, hogy majd az európai uniós forrásokból 2015-től megoldódik minden. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy döntött, nyilván nem egymagában, hanem Orbán Viktorral együtt, hogy beismeri az igazságot, hogy nincs uniós forrás - tette hozzá.

Kérdésre válaszolva Horváth Csaba azt mondta, nagyrészt igaz a Miniszterelnökség érvelése, miszerint Brüsszel nem engedi több fejlesztési forrás felhasználását Budapesten. Úgy folytatta, hogy az elmúlt években többször felhívták arra a figyelmet, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor által megkötött projektfejlesztések hazugságok, mert ezek a beruházások nagyrészt hazai, azaz budapesti forrásból valósulhatnak meg.

Az ellenzéki politikus szerint a budapestiek napi 18 milliárd forint adót fizetnek be, de összesen két hétnyi munkabérüket kapják vissza. Ha háromhétnyit kapnának vissza mint fővárosi költségvetés, akkor ebből meg lehetne valósítani a fontos beruházásokat, így a 3-as metró halaszthatatlan felújítását is - érvelt.

Horváth Csaba közölte, Tarlós Istvánnak már csak négy órája van arra, hogy kiálljon, és elmondja, hogy egyetért vagy nem ért egyet "Orbán és Lázár Budapestet tönkretevő politikájával". Véleménye szerint ez kötelessége lenne a főpolgármesternek, aki Budapest legjobban fizetett közszolgája. Ha ezt nem teszi meg, akkor az MSZP azt várja el Tarlós Istvántól, hogy "csendesen távozzon, úgy, amilyen haszonnal töltötte itt az elmúlt négy évet, bábként" - közölte.

Kérdésre válaszolva elmondta, ha a főpolgármester nem áll ki az ultimátum lejártáig, hat óráig, akkor nem tekintik őt többé Budapest főpolgármesterének.