Belföld | korkedvezményes nyugdíj
2011. május 15. 15:30

Hadüzenet nélküli háború!

Korózs Lajos, a szocialista párt elnökségi tagja vasárnap, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: Lázár János és Balsai István fideszes képviselők pénteken terjesztették az Országgyűlés elé azon alkotmánymódosítási javaslatukat, amely alapján a korkedvezményes nyugellátás csökkenthetővé, illetve szociális ellátássá alakíthatóvá, munkaképesség esetén pedig megszüntethetővé válhat.

A szocialista politikus szerint ez olyan, mint ha valakinek a házát, kertjét vagy az autóját akarnák megszerezni. Szerinte ezzel a lépéssel hirtelen mintegy félmillióan válhatnak munkanélkülivé, mivel a kabinet "hadüzenete" mellett egyetlen munkahelyet sem teremt. "Lövésük sincs mit kellene tenni, elvenni tudnak, de adni nem" - fogalmazott.

Az MSZP elnökségi tagja arról is beszélt, hogy a kormány jövőre 88 milliárd forintot, 2013-ban pedig további 117 milliárd forintot kíván kivonni a nyugdíjrendszerből. Ezzel Korózs Lajos szerint beigazolódik azon egy évvel korábbi jóslata, hogy az ország egy "nyugdíjkatasztrófa", az úgynevezett svéd nyugdíjrendszer bevezetése elé néz. Hozzátette: jövő hét elején a nyugdíjkerekasztal összehívását kezdeményezi a probléma megoldása érdekében.