Hajrá Európa! Hajrá MSZP!

Az MSZP a Nyugati pályaudvari forgóóra alá szervezett „Hajrá Európa! Hajrá MSZP!” – című flashmobbal zárta az országos EP-kampányát. Felszólalt Hannes Swoboda, az európai szocdemek osztrák frakcióvezetője is.

De nem ő kezdte a minibeszédekkel teletűzdelt 'mobot, mert a Nők a változásért egyesület által is támogatott villámcsődületen felszólalt még előtte Horváth Csaba és Mesterházy Attila, plusz egy meglepetésvendég is. Az MSZP főpolgármester-jelöltje azt mondta, „nekünk, budapestieknek sokat jelent Európa”. Négyes metró, tiszta vizű Duna, Margit- és Szabadság híd, iskolák, óvodák – sorolta azokat a felbecsülhetetlen értékű fejlesztéseket, amelyek az EU – és tegyük hozzá: a szocialista kormányok nélkül nem jöhettek volna létre. „Kössük magunkat még erősebben Európához” – szólította fel a hétvégi hőség ellenére is több száz fős hallgatóságát.

Az MSZP elnöke először is megköszönte Swobodának, hogy megtisztelte Magyarországot a jelenlétével. Majd az 1-es számú szocialista lista holnapi támogatására kérte az egybegyűlteket, végül pedig felhívta a színpadra Molnár Gyulát, akit a héten minden ellene felhozott vád alól felmentettek. Molnár Gyula nagy tapsot kapott, de nem csak ezt köszönte meg, hanem azt is, hogy az MSZP végig kiállt mellette. Másképp nem ment volna – vallotta be, hozzátéve: van remény, hogy létezik még a jogállamnak legalább a csírája Magyarországon. „Holnap mindenki szavazzon az egyes listára, ősszel Újbudán pedig rám!” – mondta, és visszaadta a szót Attilának, aki mindehhez már csupán annyit fűzött hozzá: újbudaiként két szavazatot már most garantál Molnár Gyulának.

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője második otthonában járt ma – derült ki szavaiból. Mint mondta, látja, mennyire virágzik a magyar főváros, ám azt is látja, mennyire virágozhatna, ha más kormánya lenne hazánknak. Az MSZP erős csapattal indul holnap, adott hangot meggyőződésének. Olyan emberekkel, akik meg tudják, és meg is akarják változtatni Európát. Olyan emberekkel, akik nem megszorításokra épülő, hanem szociális Európát akarnak megszorítások helyett munkahelyekkel – mondta. Majd a „Hajrá MSZP, első lista a szocialista!” magyarul mondott szavakkal búcsúzott.

Gurmai Zita EP-képviselő azt hangoztatta a tőle már megszokott, sőt valljuk be, el is várt hangerővel, hogy nekünk, magyar szocialistáknak jó kapcsolataink vannak Európában, és ezt Swoboda jelenléte is bizonyítja. A jó kapcsolatokhoz okos szövetségek kellenek – fűzte tovább, majd egy huszáros vágással ott folytatta, hogy a Fidesz buta politikája miatt Budapest az elmúlt években nem tudott élni az EU adta lehetőségekkel. Itt, ahol állunk, például az aluljáró ázik be folyton, és hát kerékpározni is szerettünk volna, de a Bubi közbringa rendszer sem működik a mai napig – mondott két konkrét példát is arra, miért kell változás. Mi, magyar szocialisták európai fejjel és magyar szívvel fogunk dolgozni az Európai Parlamentben is – szögezte le.

Szanyi Tibor, az MSZP EP-listájának vezetője, pártunk kampányfőnöke arról számolt be, hogy a szocialisták nem a hűvös irodák homályából korteskedtek az elmúlt hetekben, hanem lementek az utcára, és egy emberközeli „flashmobkampányt” folytattak. Tét, hogy a baloldal mekkora erőre tesz szert Európában holnaptól – mondta. Miközben az európai jobboldal csak csalással tudta magát szinten tartani, mi erősödtünk az elmúlt években – jelentette ki. „Nem érdemes csalókra es náci provokátorokra szavazni! Balra az első, MSZP!” – zárta mondandóját, egyben az MSZP EP-választási kampányát Szanyi kapitány.