Belföld | HÖK listázás ELTE feljelentés
2013. február 20. 17:27

Hallgatói lista - Az MSZP kész feljelentést tenni

A szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, örülnek, hogy az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) azonnali vizsgálatot indított az ügyben. Ugyanakkor hozzátette: ha jól értették, akkor Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke viszont csak abban az esetben látja a maga illetékességét, ha feljelentés születik. Ha erre vár a hatóság, akkor az MSZP megteszi a feljelentést az ügyben az érintett összes hatóság felé - jelezte.

Kérdésre válaszolva hozzátette: egyelőre csak sajtóhírekre támaszkodnak, így elvi álláspontjuk, hogy azt követően tesznek majd ismeretlen tettes ellen feljelentést, amint az első vizsgálati eredmények rendelkezésre állnak.

"Nagy kérdés, hogy hol a pénz, miből zajlott ez az egész, milyen pénzügyi folyamatok vannak, kik vesznek részt benne és kik ezeknek a kedvezményezettjei, mind morálisan, mind politikailag, mind anyagilag" - fogalmazott Szanyi Tobor.

Szavai szerint nem akarnak elhamarkodott véleményt mondani, de amennyiben ilyen súlyos bűncselekmények gyanúját megalapozó tevékenység több éven át zajlik, azt nem lehet véletlenszerűen, csak szervezetten csinálni.

Úgy vélte, "elférne" egy átfogó vizsgálat a pénzek mozgása tekintetében is, arról, hogy az ösztöndíjak és más anyagi források elosztásában érintett hallgatói önkormányzat kiknek hoz kedvező döntéseket, vagyis "mennyi pénz forog ebben az ügyben, amiből egyébként adatbázis építésre is futja".

Elismerte, hogy a különböző politikai pártok - köztük az MSZP is - kiemelt érdeklődést tanúsítanak az egyetemi ifjúság iránt, de szerinte a módszerek tekintetében el kell különíteni a közéleti kérdésekre összpontosító politikát, "a politikai hátsó szándékokkal tarkított bűncselekmények világától".