Határon túli szavazás

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: a jelenlegi választási eljárási szabályok olyan pontatlanok, hogy erősen kétséges, azok alapján lehet-e tisztességes választásokat tartani.

Véleménye szerint a kormányoldal nem rendezte megnyugtatóan a határon túl élő magyar állampolgárok levélben szavazását, így az csalásokra ad lehetőséget.

A másik probléma - folytatta az MSZP európai parlamenti listavezetője -, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő állampolgárokat lényegében kizárták a választójogból. Elképzelhetetlen ugyanis, hogy a választás napjára haza tudjanak jönni, ugyanakkor megoldhatatlan az is, hogy például Londonban több tíz- vagy százezren adják le szavazatukat a nagykövetségen - magyarázta.

Az MSZP sürgeti, hogy a kormány azokban a nyugat-európai nagyvárosokban, ahol sok magyar él, több szavazóhelyiséget alakítson ki számukra.

Gúr Roland, az MSZP EP-listájának 3. helyezettje arról beszélt: a magyarországi lakcímmel rendelkező, de külföldön élő magyar állampolgárok jellemzően jól képzett fiatalok. Ezt azzal magyarázta, hogy itthon 28 százalékos a munkanélküliség a fiatalok között, akik közül sokan kénytelenek külföldön munkát vállalni.

Szorgalmazta, hogy a kormány a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat is vonja be a fiatalok munkához jutását célzó ifjúsági garanciaprogram hazai előkészületeibe.