Határozati javaslatot nyújt be az MSZP a parlamentnek a Városliget ügyében

Határozati javaslatot nyújt be Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő a parlamentnek a Városliget ügyében a jövő héten.

A képviselő szombaton Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, a javaslat célja, hogy a Városliget kiemelt közpark maradjon, és Budapest zöldterülete ne csökkenjen. Azt szeretnék, ha az Országgyűlés a határozati javaslat elfogadásával felkérné a kormányt, hogy legkésőbb július 1-jéig törvényben helyezze hatályon kívül a Városliget fejlesztéséről szóló törvényt, biztosítsa a kiemelt közpark státuszt, és a liget fejlesztését a meglévő értékek védelme mellett hajtsa végre.

Tóth Csaba elmondása szerint azt is szeretnék elérni, hogy a kormány szakértők bevonásával dolgozzon ki koncepciót arról, hogy a Városligetet hogyan lehetne zöldebbé, vonzóbbá, biztonságosabbá, tisztábbá tenni. Azt is javasolják, hogy a kormány vizsgálja meg, hol lehetne felépíteni a múzeumnegyedet Budapesten.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy Papcsák Ferenc, a kerület fideszes polgármestere tavaly nyújtott be egy törvényjavaslatot a parlamentnek arról, hogy a területet 99 évre ingyenes vagyonkezelésbe adják egy állami cégnek. Az elfogadott törvény arról is rendelkezik a szocialista képviselő ismertetése szerint, hogy a cég bármit csinálhat a területen, és ehhez senkinek az engedélye sem kell.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: szeretnék, ha a Városliget a város legfrekventáltabb „zöld tüdeje" maradna, az, aminek a fővárosiak 200 éve szánták. Hozzátette: a liget nem építési telek, ezért ragaszkodnak ahhoz, hogy a kormány ne szüntesse meg "tarvágással".

Ehhez kapcsolódva az MSZP csatlakozott a „Fogadj örökbe egy fát” civil kezdeményezéshez.

A sajtótájékoztatót követően a politikusok, valamint a zuglói MSZP szervezet több aktivistája is fákat fogadott örökbe a Városligetben.