Határozottabb fellépést követel az MSZP a családon belüli erőszak ellen

Erről Gurmai Zita szocialista EP-képviselő, az MSZP nőtagozatának elnöke és Kormos Kata, a párt szóvivője beszélt szombaton Budapesten újságíróknak.
    
A brüsszeli politikus emlékeztetett, a statisztikák szerint átlagosan minden héten meghal egy nő a családon belüli erőszak következményeként, a kabinet pedig már hosszú ideje nem tesz ez ellen semmit, hiába tartottak egy éve eredményes népi kezdeményezést is az ügyben.
    
Gurmai Zita úgy fogalmazott, a kormány álszent módon emlegeti a család szentségét, miközben magánügynek tartják a családon belüli erőszakot. Hangsúlyozta, a kormánypártok "ókori" felfogásában a férfi még mindig "élet és halál ura", ezt bizonyítják szerinte az élettársa elleni erőszakkal gyanúsított Balogh József volt fideszes képviselő, illetve Meggyes Tamás és Daher Pierre korábbi esetei.
    
A családon belüli erőszakot csak törvényekkel, a nyugat-európai minták átvételével lehet visszaszorítani - húzta alá az EP-képviselő, aki kiemelte azt is, hogy a gyermekek nevelése közben is fontos hangsúlyozni a szülők egyenlőségét.
    
Kormos Kata elmondta, a Fidesz mindig hajlandó látványos ígéretek tenni, később mégis elsikkadnak azok az ügyek, amelyek nem a párt érdekeit szolgálják. Példaként említette erre a családon belüli erőszak ügyét, hozzátéve, a családot a politikája középpontjába állító KDNP még mindig nem tudott eredményeket elérni a probléma megoldásában.
    
Az MSZP szóvivője emellett ismételten valamennyi köztisztségéről történő lemondásra szólította fel a hétfőtől független parlamenti képviselővé vált Balogh Józsefet. Amennyiben Fülöpháza polgármestere erre mégsem lenne hajlandó, akkor Orbán Viktor kormányfőtől várnak lépéseket a politikus lemondatásához - fűzte hozzá.
    
Kormos Kata szólt arról is, hogy az MSZP a parlament hétfői ülésén aláírásokat gyűjt a képviselőktől annak felmérésére, milyen arányban utasítják el a családon belüli erőszakot.