munkahelyteremtés
2011. március 25. 10:45

Havonta nyolcezer új munkahelyet várunk a kormánytól

Varju László országgyűlési képviselő pénteken sajtótájékoztatón elmondta: ezt az ígéretet a szocialisták minden hónapban számon fogják kérni. Kifejtette azt is, hogy az új munkahelyekre elsősorban a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben van szükség. Ezzel összefüggésben kifogásolta, hogy a felzárkózásukat segítő zászlóshajóprogramot a kabinet leállította, semmibe véve szerinte a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentésének gondolatát.

Az ellenzéki politikus szóvá tette azt is, hogy a 250 milliárdos stabilitási tartalék létrehozása miatt a kormány több mint 200 millió forintot zárolt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél, amely ugyanakkor kétmilliárd forintos tanácsadói - mint fogalmazott, "baráti" - szerződést kötött egy a közbeszerzési eljáráson egyedüliként induló konzorciummal.

Varju László azt is kijelentette: bár az uniós források rendelkezésre állnak, a kormány ezek felhasználását rosszul végzi, és az Új Széchenyi Terv (ÚSZT) keretében idén lényegében nem lesznek érdemi kifizetések. Visszautasította ugyanakkor, hogy a kormányfő az ÚSZT bemutatásakor a korábbi pályázati rendszerről azt mondta: "ami itt uralkodott, az egy disznóól volt". A szocialista politikus szerint ezzel szemben az intézményrendszer több mint négyezer milliárd forint pályázati felhasználására teremtett lehetőséget.