Hazaáruló-e a miniszterelnök?

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatását kezdeményezzük.
Az MSZP kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt - közölte az ellenzéki párt frakcióvezetője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón. A Fidesz úgy reagált: az MSZP-nek és Gyurcsánynak a belső háborúit egymás között kell rendeznie.
 
Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására - tette hozzá.
 
Ha ez az ügy "megáll", akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell - mondta.
 
Tóth Bertalan szerint Magyarországon és Európában is teljesen egyértelmű, hogy Oroszország különböző eszközökkel próbálja befolyásolni a nemzetállamok politikáját.
 
Hozzátette: erre különböző eszközök vannak, például az "álhírgyárak", és ezek ellen minden demokratikus államnak küzdeni kell.
 
Elmondta, Paks bővítésével az Orbán-kormány hosszú évtizedekre kiszolgáltatja Magyarországot, több ezer milliárdos orosz hitellel adósítja el az országot.
 
Kitért arra, hogy 2018 után le kell állítani a beruházást és széles körű társadalmi vita után népszavazást kell tartani arról.
 
Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke azt mondta, a testület következő, szerdai ülésére meghívja a két politikust, de nemcsak tőlük várnak magyarázatot az ügyben, hanem a polgári és katonai nemzetbiztonsági szolgálatoktól is.
 
Hangsúlyozta, az ügyet tisztázni kell, mert a nemzeti szuverenitás a legfontosabb érték, amiből nem lehet engedni. A magyar társadalomnak joga van megtudni, hogy az ország szuverenitása sérült-e - tette hozzá.
 
A bizottsági elnök szerint ha az ügyben nincsenek minősített információk, akkor a teljes magyar közéletet nyilvánosan kell tájékoztatni. Ebben az esetben nem a nemzetbiztonsági bizottság a hatásköre az ügy további vizsgálata - jegyezte meg.
 
Kérdésre válaszolva Tóth Bertalan elmondta, az MSZP-frakció nem vesz részt az Országgyűlés hétfői ülésén, amelyen az újraválasztott Áder János köztársasági elnök ünnepélyesen esküt tesz. Indoklásként hozzátette: Áder János hozzájárult "az oktatás szabadsága elleni fideszes támadáshoz, ezért nem méltó köztársasági elnöknek". Ez a Fidesz ügye, a Fidesz pártkatonája fog esküt tenni - hangoztatta.