Hazugságdömping az egészségügyben

Erről Havas Szófia, az ellenzéki párt országos egészségügyi tagozatának alelnöke beszélt pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt mondta, a jelenlegi vezetés nem képes megállítani az orvoselvándorlást, és képtelen arra is, hogy forrásokat vonjon be az ágazat működésébe. A politikus szerint az idei szeptemberi béremelésnek nem volt meg a fedezete, hiszen a költségvetést nem módosították, a szakellátásból történt a források átcsoportosítása.

Havas Szófia úgy folytatta: hazugságdömping van az egészségügyben, hiszen nincs fedezet az orvosoknak beígért további béremelésére, a kórházak százmilliárdos adósságának rendezésére, és az orvosok elvándorlása miatt nőtt a hiányszakmák száma, ami a várólisták hosszát növeli.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: 2002-ben a Medgyessy-kormány több mint százmilliárd forintot szánt az ágazatra, tehát az akkori szocialista kormány volt az, amelyik utoljára komoly összeget fordított az egészségügyre - mondta.

Havas Szófia kijelentette, hogy mind a járulékbevételek, mind pedig az állami, önkormányzati bevételek csökkentek 2002-höz képest, valamint csúsznak az uniós pályázatok beadásai is, ezért "soha nem látott válság" van a gyógyító ágazatban, amit a jelenlegi vezetés nem tud feloldani.