Helyi népszavazást kezdeményez az MSZP

Az MSZP helyi népszavazást kezdeményez az V. kerületben azért, hogy az önkormányzat vonja vissza a Szabadság térre tervezett, a német megszállás áldozatainak emlékműve felállításához adott tulajdonosi hozzájárulást.

Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő - a városrész korábbi polgármestere - szerdai, a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, a népszavazási döntésig ne építse fel a szobrot. Ha ez mégis megtörténik, ám a belvárosi polgárok az emlékmű ellen voksolnak, akaratuknak a bíróság fog érvényt szerezni - jelentette ki.

A politikus - aki kedd este részt vett az emlékmű építése miatt felállított kordonok elbontásában - azt mondta: a szobor nem állhat a Belvárosban, mert sérti a holokausztáldozatok emlékét, meghamisítja a történelmet, hazug módon azt üzeni: a magyar kormányzat és közigazgatás nem működött együtt a zsidók deportálásában.

Ez nem a magyarországi zsidóság, hanem a magyar demokrácia ügye - hangoztatta.

Ujhelyi István, az Országgyűlés MSZP-s alelnöke, EP-képviselőjelölt arról beszélt: a kormány "ócska, hidegvérű kommunikációs trükkje", hogy rendszeresen igyekszik kedvére tenni a szélsőségeseknek, elmosni a határt a Fidesz és a Jobbik szavazóbázisa között.

Szerinte az Orbán-kormány célja a baloldalt arra kényszeríteni, hogy tiltakozzon a szobor ellen, miközben a társadalom nagy része a hétköznapi élet biztonságáért küzd, és talán joggal háborodik fel azon, hogy az ő problémáik helyett miért egy emlékművel foglalkoznak a politikusok. Ezért hangsúlyozta, nem csupán egy szobor ellen tiltakoznak, hanem az ellen, hogy ma egy szobor miatt kell szót emelni ahelyett, hogy a Parlamentben és a közéletben munkahelyteremtésről, gyermekéhezésről, szociális kérdésekről és a kormánynak címzett kritikákról esne szó. Szerinte azonban kötelességük küzdeni a történelem meghamisítása ellen.

Ujhelyi István felháborítónak nevezte, hogy a kormány 317 millió forintot költ az emlékműre, és a minél gyorsabb kivitelezés érdekében nemzetgazdaságilag kiemelt beruházásnak minősítette.