mszp.hu | Belföld
2016. december 05. 09:50

Hiába jött meg a tél, Balognak melege lesz

Korózs Lajos, a népjóléti bizottság alelnöke befűteni készül Balog Zoltánnak a miniszter meghallgatása alkalmából: hétfői sajtótájékoztatóján közölte: kérdéseket készül feltenni a miniszternek nyugdíj-, egészségügyi- és a szociális szférát illető kérdésekben.
Lesz-e megfelelő vezető a mentőszolgálatnál? És légimentés?
 
Korózs kérdései az egészségügy egyik fontos témáját is érintik: a képviselő többek között arra kíváncsi, hogy a jelenlegi főigazgatói pályázat eredményeként lesz-e végre a szakmai elvárásoknak megfelelő vezető a mentőszolgálatnál? A mentőhelikopterek is szóba kerülnek, hiszen nem mindegy, hogy lesz-e a jövőben légimentés, mert a helikopterek bérleti szerződése rövidesen lejár. Balog Zoltánnak arra is meg kell majd felelnie, helyesnek tartja-e, hogy 13 évig futnak a mentőautók?
 
Az Erzsébet-milliárdok
 
A miniszter a nyugdíjasok ügyeivel kapcsolatban is kap kérdéseket a szocialista politikustól. Például azt, hogy miért kerül 45 milliárd forintba a nyugdíjasok Erzsébet-utalványa, amikor Hazánkban 2,7 millió nyugdíjas van és 10.000 forint az utalvány összege? Korózs Lajos emlékeztetett, hogy ezt a kérdést feltették már a NAV-ot felügyelő Tállai Andrásnak is, de az általa adott magyarázatot, nem lehet komolyan venni. Ehhez a kérdéshez szervesen kapcsolódik egy másik is: hány külföldön élő kap ebből a keretből Erzsébet-utalványt? A képviselő még egy kellemetlen kérdést szán ebben a témakörben Balognak: miért nem az MNB által jelzett 2,3 százalékosos inflációt vették figyelembe a jövő évi nyugdíjemelésnél?
 
Keddtől szülőtartás
 
Nem csak az időseket érinti, hogy kedden szavaz az Országgyűlés a szülőtartás bevezetésétől. Korózs Lajos itt is választ vár a minisztertől: mekkora bevételt várnak ettől az intéskedéstől? És ha már bevétel: milyen eredményt hoztak a szociális rendszer tavalyi változásai a szociális kasszának? A politikus arra is kíváncsi lesz, nem fenyegető-e, hogy hogy a piacosított házi gondozás veszélyezteti a gondozásra szoruló idősek ellátását, és csak az jut majd megfelelő ellátáshoz, aki a teljes összeget téríteni tudja?

Kapcsolódó párttagok