Hiába olcsóbb az energia, nem csökken a rezsi

Szüntesse meg a kormány a nyerészkedést, a magyar háztartások ne fizessenek kétszer annyit a gázért, mint amennyiért az beszerezhető – követelte sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan.

Pártunk frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy a mai napon az olaj hordónkénti ára elérte a 2003-as szintet, a nemzetközi gáztőzsdén felére esett a gáz ára, ennek ellenére a magyar háztartások ugyanannyit fizetnek a gázért, a távfűtésért és a villamosenergiáért is.

A politikus úgy vélte, hogy a kormány gázárdrágító nyerészkedést folytat, mert ez a különbözet megjelenik valamelyik állami cégnél, ahogy azt Németh Lászlóné maga is elismerte egy háttérbeszélgetésen. A pontos számot nem ismerjük, de több mint százmilliárd forintról lehet szó.

Készítünk egy törvényjavaslatot, amely arról szól, hogy az átlagfogyasztás szintjéig a gáz ára 20 százalékkal, a távfűtés és az elektromos áram 10-10 százalékkal csökkenjen – jelentette be.

Ennek kapcsán Tóth Bertalan nyilvános vitára hívta a kormány valamelyik képviselőjét – Seszták Miklós minisztert, Fónagy János államtitkárt és Németh Szilárd rezsibiztost említette lehetséges ellenfélként -, hogy az Országgyűlés Gazdasági bizottságának ülésén védjék meg vele szemben a kormány álláspontját. A politikus arra várja a választ, miképpen lehetséges az, hogy az energiahordozók ára csökken, a magyar háztartások viszont ugyanannyit fizetnek, mint az előző időszakban.

Kapcsolódó párttagok