Belföld | egyház önkormányzat közoktatás
2011. március 24. 10:37

Hiller: káros, hogy több pénzt kapnak az egyházi iskolák, mint az önkormányzatiak

Hiller István humánpolitikai kabinetvezető csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: az állam ma több pénzt ad egy egyházi iskolának, mint egy ugyanakkora önkormányzati fenntartásúnak. Elmondta, hogy egy 120 alsó tagozatos és 180 felsős diákkal működő önkormányzati iskola 40 millió forint állami normatívát kap, amit az önkormányzatnak mintegy 41,5 millió forinttal kell kiegészítenie. Egy ezzel azonos méretű egyházi fenntartású oktatási intézmény viszont az állami támogatáson túl megkapja a költségvetésből a megemelt egyházi kiegészítő normatívát is, mintegy 69 millió forintot.

 "Ha ugyanaz az iskola, ugyanazokkal a diákokkal, ugyanabban az épületben önkormányzati fenntartású, akkor 81,5 millió forintból gazdálkodik, ha azonban egyházi, akkor 109 millió forintból" - mutatott rá a szocialista politikus, hozzátéve: a mai Magyarországon anyagi értelemben egy iskola akkor jár jól, ha egyházi, egy önkormányzat meg akkor, ha az iskoláját valamely történelmi egyháznak adja át.

 Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra a tavalyi törvénymódosításra, amelynek alapján az önkormányzatoknak, ha történelmi egyháznak adják át oktatási intézményüket, a korábbi gyakorlattól eltérően nem kell öt évig fedezniük a működési különbözetet, az így megspórolt összeget pedig nem kell oktatási célra fordítaniuk, vagyis érdekeltté váltak az iskolaátadásban. Hiller István ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ez csak akkor van így, ha történelmi egyház javára mondanak le az iskoláról, és nem például egy alapítványéra.

 A szocialista politikus ezt a gyakorlatot károsnak nevezte, megjegyezve, hogy az államnak minden iskolafenntartó számára azonos feltételeket kell biztosítania. Hozzátette, hogy mivel az iskolaátadásra május végéig van lehetőség, várhatóan még számos helyhatóság fogja követni a XVIII. kerület, Orosháza, Mátészalka, Tiszavasvári és más önkormányzatok példáját, lemondva oktatási intézményéről.

 Arra az újságírói felvetésre, hogy így tehermentesíthetők az önkormányzatok, úgy reagált: akkor is csökkennek a helyhatóságok terhei, ha nem tartanak fenn szociális intézményeket, művelődési házat, nem javítják a járdákat, sőt, a legjobban akkor járnak, ha semmilyen kifizetés nincs, egyszerűen megtartják az állami támogatást.

 Hiller István azt is mondta: a Pedagógusok Szakszervezetéhez hasonlóan úgy ítéli meg, alkotmányellenes, ha bármely településen - mivel lakóhelyükön csak egyházi fenntartású oktatási intézmény működik - a gyermekek elveszítik azt a lehetőséget, hogy világnézetileg semleges iskolába járhassanak.