Belföld | vádaskodás
2015. január 23. 15:57

Hiszékeny: nem követtem el bűncselekményt

Nem követett el bűncselekményt, nem kért és nem kapott semmilyen vesztegetési pénzt - ismételte meg korábbi kijelentéseit Hiszékeny Dezső, az MSZP országgyűlési képviselője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón, miután a Központi Nyomozó Főügyészség vádat emelt ellene vezető beosztású személy által elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

    
Azzal vádolják a XIII. kerület korábbi alpolgármesterét - akinek a működési körébe tartozott a kerület üzlethelyiségeinek, lakásainak kezelése -, hogy 2013 januárjában közvetítőn keresztül jogtalanul 5 millió forintot kért saját magának azért, hogy egy az önkormányzat tulajdonában lévő üzlethelyiség bérleti jogát egy vállalkozónak adja.
    
Hiszékeny Dezső hangsúlyozta, az egész eljárást politikai indíttatásúnak, koncepciósnak, azaz előre eltervezettnek és megtervezettnek tartja, amelynek során manipulatív eszközökkel is éltek.
    
Megjegyezte, nem ismeri a vádiratot, de az ügy dokumentumait megismerhette. Mint mondta, az ügyészség 2013 januárja óta gyakorlatilag minden rendelkezésére álló eszközt bevetett az ügyben.
    
Több hónapon át lehallgatták a telefonját, az irodáját és három további helyiséget, köztük egy éttermet, elrendelték a személyi megfigyelését - ismertette. Közölte, volt olyan eset, hogy hat ember figyelte meg és titkos vagy fedett nyomozót is alkalmaztak az eljárás során.
    
Hangfelvételek úgy készültek - folytatta -, hogy a fedett nyomozó folyamatosan provokálta. Kérdésre válaszolva a volt alpolgármester közölte, a fedett nyomozó vidéki vállalkozónak adta ki magát, akinek jelentős mennyiségű pénze van, és szívesen adna neki abból egy bérleményért cserébe.
    
Hiszékeny Dezső kijelentette: a hangfelvételek nem tartalmaznak olyat, hogy ő bármit is kért volna.
    
Ez az ügy az ügyészség állítása szerint ötmillió forintról szól, míg ennek több mint ezerszereséről szól az V. kerületi ingatlanügy, és nem lehet tudni semmit arról, hogy az ügyészség bármilyen lépést tett volna az V. kerületi ingatlanpanama ügyében - hangoztatta.
    
Az MSZP pénteken kiállt Hiszékeny Dezső mellett.  
    
A Központi Nyomozó Főügyészség pénteken emelt vádat Hiszékeny Dezső ellen a Fővárosi Törvényszéken. Közölték egyebek mellett, hogy az ötmillió forint "jogtalan vagyoni előny" átadása nem történt meg, de a törvény szerint a bűncselekmény ettől függetlenül befejezett. Az MSZP-s képviselő tavaly júliusban is ártatlanságát hangoztatta, amikor Polt Péter legfőbb ügyész indítványozta az Országgyűlés elnökénél mentelmi jogának felfüggesztését.