Belföld, Külföld | uniós zászló EP2014 parlament
2014. május 20. 16:40

Hogyan játszhat össze Kövér László és a Fidesz a Jobbikkal?

Az MSZP nem érti, hogyan játszhat össze Kövér László fideszes házelnök, az ő pártja és a Jobbik az európai uniós zászló kitűzésének ügyében - mondta Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje kedden Budapesten.

A Hiller István parlamenti alelnök dolgozószobájában tartott sajtótájékoztatón a politikus emlékeztetett arra, hogy Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik volt országgyűlési képviselője azzal a mondattal dobta ki az EU-s zászlót az Országház ablakán, hogy felszólítja a kormányt, vegye le a többi magyar közintézményről is azt.

Ujhelyi István szerint Kövér László és a Fidesz "szándékosan elfelejtette visszahozni" a zászlót a parlamenti ülésterembe.

Azt kérik a Háztól - folytatta, - hogy ne engedjen a radikális magyar jobboldal nyomásának, ne hagyja magát a Fidesz szélsőjobbra sodródni, hanem rakja vissza a Parlamentre és hozza vissza az ülésterembe az uniós zászlót.

Ujhelyi István azt mondta, Szlovákiában, Lengyelországban, Romániában és Berlinben is ott van a nemzeti zászlók mellett az EU zászlaja is.

Hiller István elmondta, az irodájában jól megférnek, egymást kiegészítik a lobogók. Úgy fogalmazott, mi büszke magyarok és büszke európaiak vagyunk, akik tiszteljük a nemzeti lobogónkat és tiszteljük az unió lobogóját is.

Kérdésre válaszolva Hiller István azt mondta, azokkal a zászlókkal - a nemzeti lobogóval és a székely zászlóval -, amelyek most kint vannak az épületen, nincsen baja, azzal, hogy onnan hiányzik egy, azzal van baja. Arra a kérdésre, hogy kezdeményeznek-e törvénymódosítást, hogy ki kelljen tűzni az uniós zászlót a Parlamentre, az alelnök közölte, ezt fel fogja vetni a frakcióban.

Hiller István sajátos átadás-átvételnek nevezve az eseményt és beszélt arról is, hogy az alelnöki stílus tekintetében "hagyományteremtő elődjének" tartja Ujhelyi István volt parlamenti alelnököt.

A két politikus a sajtótájékoztató végén ideiglenesen kitűzte a két zászlót a Kossuth térre néző szoba ablakába.