Hol a dohány?

Az MSZP-s politikus szerint az állami közbeszerzéseken, az állami földeken és most már az állami trafikokon is csak a fideszes rokonok és haverok nyernek, bár a Fidesz azt ígérte, a trafikok döntő többségét kismamáknak, rokkantnyugdíjasoknak adja, hogy a megélhetésüket segítse. Ezzel szemben a fideszközeli dohánybárók országa lettünk - tette hozzá.

Burány Sándor a KSH legfrissebb adataira hivatkozva kifejtette: a boltok forgalma februárban ismét csökkent 2,3 százalékkal. Ez mutatja, hogy a családok egyre kevesebbet tudnak a saját megélhetésükre fordítani. Ráadásul a GKI kimutatása szerint az iparban minden második cég létszámleépítésre készül, mely azt jelzi, hogy egyre több család kerül létbizonytalanságba.

Az Orbán-kormány bevezette az igazságtalan, egykulcsos személyijövedelem-adórendszert, mellyel a családok 80 százaléka rosszul járt, ezt tegnap még a kisebbik kormánypárt, a KDNP is elismerte, hiszen a családi adókedvezmény kiterjesztését kérte - húzta alá Burány Sándor.

A képviselő hozzátette: az Orbán-kormány bevezette Európa legmagasabb, 27 százalékos áfáját. Mint mondta, a szegények adójának is hívott áfa ugyancsak az alacsonyabb jövedelmű családokat sújtja, hiszen ők szinte minden pénzüket kénytelenek fogyasztásra költeni.

Az MSZP-s politikus hangsúlyozta: az Orbán-kormány folyamatosan megszorítócsomagokkal sokkolja az embereket: sárgacsekkadó, telefonadó, gyógyszerár-támogatások csökkentése, utazási kedvezmények megvonása. Különadók különadók hátán, amelyeket minden érintett kivétel nélkül a magyar emberekkel fizettet meg. Kevesebb pénz jut oktatásra, egészségügyre, önkormányzatokra, kultúrára. Még a 3000 milliárd forintos nyugdíjvagyon is eltűnt, de az államadósság mégsem csökkent, sőt, idén 1000 milliárd forinttal nőtt, így márciusban újra történelmi csúcsot döntött.

Burány Sándor elmondta: az Orbán Viktor által álmodott 4-6 százalékos növekedés, a beígért egymillió új munkahely sehol nincs, sőt, ma kevesebb foglalkoztatott van a versenyszférában, és már az Orbán-kormány saját bevallása szerint sem lesz 2015 előtt érzékelhető növekedés Magyarországon; ha pedig nincsenek beruházások, nincs növekedés, nem lesznek új munkahelyek sem.

A szocialista politikus úgy fogalmazott: a Fidesz értelmező szótárból tudjuk, ha mond valamit, annak mindig az ellenkezője igaz. A Fidesz egyetlen ígéretét tartja be. Ha pénzt ígér, azt megtartja. Magának.

Kormányra kerülése esetén az MSZP igazságosabb adórendszert, növekedés- és beruházásbarát gazdaságpolitikát vezet be, valamint az élelmiszerárak 22 százalékos csökkentését is vállalja - zárta sajtótájékoztatóját Burány Sándor.