Belföld, Gazdaság | Orbán-csomag
2014. október 05. 12:31

Hozzák nyilvánosságra mit tartalmaz a költségvetés!

Az MSZP azt követeli, hogy a kormány minél előbb hozza nyilvánosságra, mit tartalmaz a jövő évi költségvetés - mondta vasárnapi, budapesti sajtótájékoztatóján a költségvetési bizottság szocialista elnöke.

Burány Sándor úgy fogalmazott: az országnak joga van tudni, hogy a kormány milyen megszorításokra készül.

A politikus azt mondta, hogy a konvergenciaprogram legalább négyszázmilliárd forintos megszorítást tartalmaz, amelynek fő vesztesei a szociális támogatások, a közoktatás, a felsőoktatás és az egészségügy lesznek. Hozzátette, hogy néhány nappal ezelőtt ezen is túlment Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki a befektetőknek kívánt üzenni és "egy 1700 milliárd forintos Orbán-csomagot jelentett be, ami minden idők legnagyobb megszorító csomagja, ha megvalósul".

Varga Mihály részleges beismerő vallomást tett, amikor elárulta, hogy egy a mainál erősebb forintra lenne szükség - folytatta. Az államadósság olyan magasságokba emelkedett, hogy ezt már a kormány is észrevette és az államadósságnak az egyik összetevője a gyenge forint - érvelt. Az MSZP viszont már régóta követeli, hogy a kormány erősítse és ne gyengítse a forintot - emelte ki.

Megjegyezte, hogy a forint gyengítésén az ország veszít, de közben néhányan nagyon jól járnak. Az MNB minden korábbinál nagyobb nyereségre tesz szert a forint gyengítésével, amiből "futja" kastélyszállókra, luxusirodaházra és egy "olyan gigantikus oktatáspolitikára", amelynek kétszázmilliárd forintból egyetlen célja van, a "matolcsyzmus terjesztése". Ugyanakkor egyre több a rejtélyes vagyongyarapodás, ezért az MSZP-nek az a kérdése, hogy a forint gyengüléséből hányan élnek jól - tette hozzá.