Belföld | Kubatov-lista aláírásgyűjtés
2013. április 02. 12:51

Húsvéti sonka Kubatov módra

Az önkormányzat ajándékának átadása ürügyén vitték be a lakásokba egy párt politikai akciójához tartozó kérdőívet a belvárosban, ez politikailag vállalhatatlan, emberileg pedig mélyen megalázó – jelentette ki Steiner Pál országgyűlési képviselő az ügyben tartott sajtótájékoztatóján kedd délelőtt a Honvéd téren, melyen Pásztor Tibor és Kovács Alex Gábor, helyi szocialista önkormányzati képviselő is részt vett.

A történtekről beszámolva elmondta: felháborodott idős emberek keresték meg telefonon avval, hogy március 24-én, vasárnap a környék fideszes önkormányzati képviselője csengetett be Honvéd téri lakásokba mondván, most ő hozta az önkormányzat karácsonykor és húsvétkor szokásos ajándékcsomagját. Az ilyen ajándékot minden esetben az időseket segítő hálózat gondozói szokták kivinni azoknak, akik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás regisztrált tagjai, illetve akik számára az önkormányzat szállítja ki a meleg ebédet.

A Fidesz önkormányzati képviselője bement a lakásokba és beszélgetést kezdeményezett a rezsicsökkentésről, majd elővette a rezsicsökkentésről szóló aláírásgyűjtő ívet, és az aláírásra próbálta rávenni az idős embereket. Többen állították, hogy a fideszes képviselő egy mindkét oldalán teleírt A4-es lapnyi listával érkezett, ez alapján járta végig a környékbeli nyugdíjasokat, de csak azokat kereste fel, akik az önkormányzat cége által ingyenes szolgáltatásként biztosított biztonsági jelzőrendszer jeladóját használják. A húsvéti ajándékcsomagban, melynek ürügyén a képviselő az idősek lakásába bejutott, fél kiló sonka, egy üveg torma, csokoládé és Rogán Antal polgármester üdvözlőlapja volt.

Az eljárás nemcsak etikai, de jogi szempontból is aggályos, ugyanis csak március 26-án, kedden fogadta el a parlament azt a kormánypárti módosító javaslatot, ami lehetővé teszi, hogy a polgárok lakásában is lehessen aláírást gyűjteni népszavazáshoz, népi kezdeményezéshez. Tehát március 24-én, vasárnap az adatvédelmi törvény még kifejezetten tiltotta ezt.

Steiner Pál hangsúlyozta: egy önkormányzati cégtől kerületek ki segítségre szoruló, idős emberek adatai, amiket aztán politikai célokra használtak fel. A legkiszolgáltatottabbak helyzetével éltek vissza, ráadásul közpénzből vett ajándékcsomagot használtak fideszes politikai reklámként.