Belföld | vidékfejlesztés
2015. január 14. 16:22

Idén alig lesz uniós forrás a mezőgazdasági pályázatokra

Az MSZP szerint 2015-ben alig lesz uniós forrás a mezőgazdasági pályázatokra, és ezzel a kormány is tisztában van - mondta a párt elnökhelyettese szerdán Budapesten sajtótájékoztatón. Gőgös Zoltán jelezte, hogy kezdeményezik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottsága ülésének összehívását több kérdés tisztázására.

A politikus szerint az idei költségvetésben mindössze negyven milliárd szerepel abból az 1200 milliárd forintból, amiről Orbán Viktor miniszterelnök Kecskeméten beszélt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési államtitkárságának átadásán. Hozzátette: ráadásul 400 millió euróval csökken a következő időszakban a vidékfejlesztési forrás.
    
Úgy értékelte, hogy Orbán Viktor cserbenhagyta a vidéket, nagyon nagy összegeket hagyott átcsoportosítani a vidékfejlesztési pénzekből a strukturális alapokba. Gőgös Zoltán szerint a strukturális alapokból nyilván sokkal egyszerűbb a barátoknak forrásokat juttatni, más egyéb oka ennek nem lehet.
    
Az ellenzéki képviselő azt is szóvá tette, hogy a környező tagállamok szinte mindegyike kihasználja, hogy az uniós forrásokhoz 25 százalékos nemzeti önrészt lehet adni, Magyarország azonban csupán 15 százalékot vállalt.
    
Gőgös Zoltán közölte, az uniós pályázatok előkészítésében Magyarország sehol nem tart; háromszor adták vissza az Európai Bizottság illetékesei a vidékfejlesztési programot. A túzokokkal megbeszélték-e, hogy két évig nem lesz agrár-környezetgazdálkodási program? - kérdezte ennek kapcsán, véleménye szerint ugyanis e nélkül ugyanis nem folytatódhatnak az élőhelyvédelmi programok.
    
Problémásnak tartja azt is, hogy a kedvezőtlen adottságú területek támogatási rendszere egyáltalán nem készült el.
    
Kifogásolta, hogy a kormány nem élt azzal a lehetőséggel, hogy nemzeti kockázatra meghirdeti az uniós programokat, hiszen már két éve ismertek az új időszak uniós jogszabályai. Minden szomszédos ország írt ki ilyen programokat - jegyezte meg.
    
Gőgös Zoltán azt mondta, az államtitkárság költözése semmit nem oldott meg, csak káoszt csinál, abból óriási probléma lesz.
    
Legény Zsolt, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága ellenőrző albizottságának MSZP-s elnöke elmondta, jövő hét keddre hívja össze a testületet. Ismertetése szerint a napirendi javaslat: beszámoló az elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer mezőgazdasági termelőket érintő eddig tapasztalatairól, ehhez meghívják Fazekas Sándor földművelésügyi és Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert.
    
Hozzátette: napirenden lenne a 2014-20 közötti vidékfejlesztési programról szóló, illetve a parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek támogató pályázatról szóló tájékoztató.