Belföld, Gazdaság | rezsi energiaárak
2013. június 03. 17:01

Igazságosabb rezsicsökkentést!

Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes hétfői sajtótájékoztatóján azt mondta: az áram árának csökkentése összesen 53 milliárd forint megtakarítást hozott, de ennek fele a legtöbbet fogyasztó 20 százalékot segíti, míg a legkevesebbet fogyasztó 40 százaléknyi népességnek a kedvezmény kevesebb mint 10 százaléka jutott.

Hozzátette: az MSZP több javaslatot is benyújtott a parlamentnek, hogy igazságosabb és fenntarthatóbb legyen a rezsicsökkentés, a kormányoldal azonban elzárkózott a sávos díjcsökkentés bevezetésétől.

Az MSZP - folytatta Lukács Zoltán - javaslatot tett arra is, hogy a Magyar Villamos Művek csökkentse az áram nagykereskedelmi árát, ma ugyanis 1 forint 60 fillérrel drágabban adja a lakossági szolgáltatóknak, mint amennyiért az áramtőzsdén beszerezhető. Ugyanakkor az MVM évi százmilliárd forintra tehető profitjának csak töredékét fizeti be az államháztartásba, míg a beszerzési ár mérséklése további 4-5 százalékos lakossági díjcsökkentést tenne lehetővé - közölte.

Lukács Zoltán azt is mondta: "Németh Szilárd hanyagsága miatt" június helyett csak július 1-jével csökkenhet tíz százalékkal a PB-gáz ára, miután a rezsicsökkentésért felelős fideszes politikus késve nyújtotta be törvényjavaslatához az általa támogatott módosító indítványok sorát, így az csak egy hónappal később léphet hatályba.