Belföld | sportfinanszírozás Mezőkövesd
2013. július 16. 17:29

Igazságosabb sporttámogatási rendszert!

Erről Varga László szocialista országgyűlési képviselő, az MSZP elnökségi tagja beszélt kedden, Budapesten újságíróknak.
    
A politikus igazságtalannak és versenytorzítónak nevezte a kormány jelenlegi sporttámogatási rendszerét, amely szerinte túlzottan a labdarúgásra koncentrál, úgy, hogy minőségi javulást sem ér el. Varga László szerint ezt támasztja alá, hogy az első osztályú bajnokság áltagos heti nézőszáma tavaly 3000 alá csökkent.
    
Az MSZP elnökségi tagja szerint a Mezőkövesdnek napokban odaítélt 400 millió forintos állami támogatást az eredetileg váratlan helyzetekre elkülönített költségvetési tartalékból csoportosítottak át. Varga László úgy fogalmazott, hogy "Tállai András belügyi államtitkár csapatának" támogatási módja döbbenetesebb annál, hogy a miniszterelnök felcsúti háza mellett mintegy 3,5 milliárd forintból épül új stadion.
    
A szocialista képviselő a történteket azzal összehasonlításban is elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kormány idén 400 millió forintnál kevesebbet szán "tízmillió ember szabadidősportjának támogatására", míg a nem olimpiai sportágakat az állam fele ekkora összeggel segíti.
    
Varga László pártja nevében arra tett ígéretet, hogy kormányra kerülve valamennyi sportágra kiterjesztenék a társasági adókedvezményt, amelyet most csak az öt úgynevezett látványcsapatsportág vehet igénybe. Az MSZP emellett sokszorosára emelné a szabadidősport támogatását, vagyis a nagy beruházások helyett jobban "terítené" a sportra szánt állami forrásokat - hangsúlyozta a szocialista politikus.