Igazságot kell tenni az energiaszámlákban is

Az MSZP szerint igazságot kell tenni az energiaszámlákban is, a szocialisták szerint átlagfogyasztásig 32 százalékkal lehetne csökkenteni a gáz árát, és erre megvan a fedezet is.
Tóth Bertalan, a párt parlamenti frakcióvezetője csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta, a csökkenő világpiaci árak ellenére a lakosság 2014 óta ugyanannyit fizet az energiáért. Csak 2016-ban az állami tulajdonú földgázkereskedő ezen közel nettó 51 milliárd forintra tette szert.
 
A szocialista politikus számításai szerint az indokoltnál 18,5 forinttal volt több egy köbméter gáz ára a lakosságnak az elmúlt időszakban, így ez egy átlagos magyar háztartásnak évente 22 ezer forinttal több kiadást jelentett.
 
Tóth Bertalan azt mondta, ha az 51 milliárd forintból a Fidesz módszere alapján csökkentenék a gáz árát, akkor a legtöbbet fogyasztók - jellemzően a legnagyobb jövedelemmel rendelkezők - kapnák a legnagyobb kedvezményt. Hozzátette: az MSZP javaslata alapján viszont a kis- és átlagos fogyasztók járnának a legjobban, ugyanis ebből az összegből az átlagfogyasztásig 32 százalékkal lehetne csökkenteni a gáz árát.
    
A frakcióvezető kitért arra, javaslatuk azt is tartalmazza, hogy 10-10 százalékkal csökkentsék a villany és a távhő árát is. 
    
Közölte, a törvényjavaslatot az MSZP-frakció csütörtökön megtárgyalta, egyhangúlag támogatta, és már be is nyújtották azt az Országgyűlésnek.
    
A Fidesz-frakció által "a Soros-tervről" kezdeményezett nemzeti konzultációról Tóth Bertalan kérdésre válaszolva azt mondta, az MSZP fontosnak tartja az emberek biztonságát, de azt gondolja, hogy az egész nemzeti konzultáció, illetve a menekültválsággal kapcsolatos fideszes politika "egy mocskos üzlet": "a Habony-kommandót" ebből finanszírozza a Fidesz, a kerítésépítéssel és a több tízezer külföldi letelepedését lehetővé tévő kötvényüzlettel is a "fideszes haverok" kerestek.
 

Kapcsolódó párttagok