Belföld | közmunka felnőttképzés szakképzés
2013. november 25. 17:07

Indul a közmunkamutyi

A kormányzati kommunikáció szerint télen minden hónapban 200 ezer ember lesz érintett a közmunkaprogramokban, százezer foglalkoztatott és százezren képzés keretei között.

Gúr Nándor szerint miközben rengeteg akkreditált szervezet van az országban, egy szűk kör jut hozzá a képzéseket támogató forrásokhoz. Úgy fogalmazott: „benne vannak a csókosok is”, benne vannak azok, akik nem biztos, hogy kellő tapasztalattal, tudással bírnak a kivitelezés tekintetében, de majd átadják olyanoknak, akik el tudják végezni, a „sápokat pedig elrakják más irányba”.

Elmondása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 500 ilyen képzési folyamat indult be, ebből 374-et egy képzőszerv, egy szakközépiskola kapott meg. Az MSZP elnökhelyettese szerint ezek a konkrét képzések körülbelül 6500 embert érintenek, így a kivitelezhetőségük is nehézségekbe ütközhet.

További példákat említett a politikus Hajdú-Bihar megyéből és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből.

A második körös pályázatokról szólva elmondta, 2013. november 20-án került sor a kiírásra, a benyújtási határidő pedig 2013. november 22. 12 óra lett.

Sós Tamás az MSZP országgyűlési képviselője kifejtette: a közmunkások téli képzése tipikus példája annak, hogy lehet egy jó ügyet elrontani. Mint mondta még a Fidesz által támogatott felnőttképzési törvénynek és a józanésznek is ellentmond mindaz, amit szerveznek.

Elmondása szerint ezek az intézmények nem rendelkeznek a felnőttképzéshez szükséges akkreditációkkal, „utólagosan papírozzák le ezeket”.