Induljon vita a feltétel nélküli alapjövedelemről!

Braun Róbert azt mondta: nem kampánytémává szeretnék tenni az Európa-szerte vitákat kiváltó, feltétel nélküli alapjövedelem ügyét, perspektivikus célról van szó.

Az európai baloldalnak ma az a feltétel nélküli alapjövedelem, ami a XX. század elején az egyenlő választójog, a sztrájkjog, majd később a minimálbér bevezetése volt - jegyezte meg.

Az MSZP ezért javasolja, hogy a következő kormányzati ciklusban dolgozzák ki annak lehetséges modelljeit, "hogy az Orbán Viktor által vizionált termelés- és munkaközpontú társadalom helyett egy igazságos és szolidaritásra épülő társadalom jöjjön létre, ahol nincs éhezés, nyomor, mindenkinek biztosítottak az emberhez méltó élet körülményei" - fejtette ki.

Mindazonáltal jelezte, hogy a mindenkit megillető alapjövedelem bevezetésének számos feltétele van.

Harangozó Gábor ezek között említette, hogy jelentős béremelés menjen végbe, hiszen a béreknek jóval meg kell haladniuk a munkavégzés nélkül is járó alapjövedelmet ahhoz, hogy utóbbi ne ösztönözzön munkakerülésre. Feltétel a foglalkoztatottság bővítése is, 250-300 ezer új munkahely létrehozása a következő ciklusban.

Az MSZP-választmány elnökhelyettese kiemelte, hogy a magyarországi bérek csak 27 százalékát teszik ki az uniós átlagnak, miközben az árszínvonal mára lényegében elérte azt.

Az MTI kérdésére elmondta, van olyan számítás, amely akár már a következő kormányzati ciklusban elképzelhetőnek tartja a feltétel nélküli alapjövedelem bevezetését, mert nagyságrendileg akkora bevételkieséssel járna, mint az egykulcsos adórendszer.

Braun Róbert közölte, ez a számítás körülbelül 40-50 ezer forintra teszi az alapjövedelem lehetséges összegét. Ő is hangsúlyozta azonban, hogy ehhez érdemi béremelést kell végrehajtani. Azonban - folytatta - ma is látnak lehetőséget arra, hogy egy igazságosabb adórendszerrel a nettó minimálbért 100 ezer forint körüli szintre növeljék.

Arról is beszélt, hogy szerte Európában sokan ellenzik a feltétel nélküli alapjövedelmet, mert munkaellenesnek, igazságtalannak tartják, ezért elengedhetetlen a társadalmi vita, és hogy megszerezzék az emberek többségének egyetértését.