Ismét Áder közbenjárására lenne szükség

Ismét a köztársasági elnökhöz fordult a Magyar Szocialista Párt, hogy az alkotmányos aggályokat felvető törvényeket Áder János küldje az Alkotmánybíróság elé.

Mint Gőgös Zoltán, pártunk elnökhelyettese elmondta, politikusaink már többször is fordultak az elnökhöz, és volt, amikor – a természetvédelmi területekkel kapcsolatban – sikerrel is jártak. Ez azért fontos, mert ha a köztársasági elnök személyesen fordul az Alkotmánybírósághoz, akkor a testületnek egy hónap alatt döntést kell hoznia.

Kísértetiesen hasonlít ez az eset a földtörvény feles többségű módosításának kísérletéhez – jelentette ki Harangozó Gábor, az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának alelnöke. Hozzátette, hogy akkor a köztársasági elnök az AB-hoz fordult, a rendelkezést pedig megsemmisítették. Mint mondta, most ugyanaz a helyzet: a földtörvény módosításához az ellenzékből senki nem volt hajlandó asszisztálni, így kerestek egy feles törvényt, amivel a kétharmadost meg lehet kerülni, ez pedig a jogszabály közjogi érvénytelenségét jelenti. Ezen felül tartalmi problémák is vannak a törvénnyel – közölte parlamenti képviselőnk.

Harangozó Gábor szerint felháborító, hogy a Fidesz mindezt azért csinálja, hogy azok a spekulánsok, akiknek nem érte meg megvenni a földet, lehetőségük legyen megemelni a bérleti díjat, egészen addig, amíg a jelenlegi felhasználókat el nem lehetetlenítik.

Korózs Lajos országgyűlési képviselőnk a gazemberség csimborasszójának nevezte, ahogy tegnap az új építésű lakások áfájának csökkentését elfogadta az Országgyűlés. Mint mondta, az MSZP minden adócsökkentést támogat, de előbb az alapvető élelmiszerek áfáját kellett volna öt százalékra csökkenteni. A politikus szerint azonban gazemberség volt, hogy a salátatörvényben a kerületek megkérdezése nélkül fogadtak el egy olyan rendelkezést, amely kötelezi őket arra, hogy adóbevételeik jelentős részét – amit eddig szociális ellátásra fordítottak – ezután a főváros tömegközlekedésére kell fordítaniuk.

A politikus kitért arra is, hogy a salátatörvény egy másik része környezetvédelmi képtelenséget állított elő: a 300 négyzetméternél kisebb épületek építési határideje a jövőben 10 év is lehet, és sok fontos szabályt nem kell majd betartani.

Kapcsolódó dokumentumok

Levél Áder Jánosnak a földtörvényről.pdf ( 298.19 kB )
Levél Áder Jánosnak.pdf ( 275.46 kB )