mszp.hu | Belföld | gázmutyi MVM | Energetika
2015. november 05. 13:36

Itt az újabb fideszes gázlopás

A kormány tízszázalékos rezsicsökkentést lopott el az emberektől 2011 óta – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Tóth Bertalan, hozzátéve, hogy Orbán Viktor üzleti körei nyerészkednek a magyar embereken.

Országgyűlési képviselőnk kijelentette, hogy a magyar állami gázforgalmazó mesterségesen magasan tartotta a gázárakat, mert hiába csökkent szinte a felére lassan egy éve a földgáz ára, a Fidesz mégis a mai napig ugyanannyiért adja a földgázt, a távhőt és az áramot, mintha az energiapiacon nem lett volna semmilyen árcsökkentés.

A politikus emlékeztetett, hogy a kormány 2011-ben különleges jogokat adott az állami Magyar Villamos Művek (MVM) egyik leányvállalatának, az MVMP-nek arra, hogy az Ausztriában elérhető olcsóbb földgázt a magyar piacra juttassa, és a hazai földgázárakat letörje. Felhívta a figyelmet, hogy nem ez történt: az olcsó gáz négyötöd részét éveken keresztül átadták egy offshore cégcsoportnak, amelynek tulajdonosa szoros kapcsolatban van Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Tóth Bertalan úgy fogalmazott, hogy ez volt a nagy gázmutyi első felvonása, melynek során 2011 és 2014 között az állami cég 1,4 milliárd forintot keresett, az offshore cég pedig több mint 70 milliárdot.

A második felvonást még botrányosabbnak nevezte, mint mondta, ez a „gázdrágító nyerészkedés”. Ezt a következtetést abból vonta le, hogy az MVMP hosszas küzdelem után végül kénytelen volt átadni azokat a szerződéseket, amelyekből kiderült, milyen áron tudtak földgázt vásárolni a Nyugat-Európában. Ezekben az állt, hogy a cég átlagosan köbméterenként 4,5-17 forinttal olcsóbban tudott földgázt beszerezni a saját értékesítési portfóliója számára, mint amennyiért a fideszes offshore cégcsoport földgázát segítette a magyar piacra. Számításai szerint így az MVMP a drágább földgázt segítette a magyar piacra, és ezzel beszerzési oldalon 50-60 milliárd forint árelőnyről mondott le, amivel mesterségesen magasan tartotta a magyar gázárakat.

Tóth Bertalan úgy vélekedett, hogy a Fidesz-kormány ezzel a gázdrágító nyerészkedéssel azért károsította meg a magyar embereket és a magyar vállalkozásokat, hogy offshore cégével még nagyobb hasznot zsebeljen be. Ez azt jelenti, hogy a Fidesznek az az érdeke, hogy a lakosság és az ipar minél több földgázt használjon fel, és azért minél többet fizessen – mondta a képviselő, hozzátéve, hogy minél drágább a gáz, az Orbán Viktor érdekkörébe tartozó svájci központú gázforgalmazó magáncégnél annál nagyobb a haszon. Rámutatott, hogy azért nem akarja csökkenteni a Fidesz még most sem az energia árát, mert akkor kevesebb haszon folyna a zsebébe.

A politikus kijelentette, az MSZP nem hagyja, hogy Orbán Viktor gázdrágító vállalkozásai a magyar embereken nyerészkedjenek: továbbra is fenntartjuk azt a törvényjavaslatunkat, hogy az olcsóbb energiát olcsóbban is kell adni. A mi javaslatunk az, hogy az átlagfogyasztás mértékéig 20 százalékkal csökkenjenek a lakossági gázszámlák, illetve ugyancsak az átlagfogyasztásig 10 százalékkal mérséklődjenek a lakossági áramszámlák, és a távhődíjat szintén 10 százalékkal javasoljuk mérsékelni – mondta.

Ugyanakkor azt is jelezte, hogy a gázdrágító nyerészkedés szereplőit felelősségre kell vonni: Németh Lászlónét, aki miniszterként az MVM feletti tulajdonosi jogokat gyakorolta és a gázdrágító szabályozást megalkotta és az MVM Zrt. és az MVMP akkori menedzsmentjét, mivel ők mondtak le a társaságcsoport számára elérhető százmilliárdos nagyságrendű előnyökről és közreműködtek a magyar gázfogyasztó emberek megkárosításában.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy ne falazzon tovább a nagy gázmutyi felelőseinek – mondta, megjegyezve: botrányos, hogy továbbra is azok feleljenek az közműszolgáltatásokért, akik kormányzati tisztviselőként vagy állami cégvezetőként megkárosították az államot és segítettek megkárosítani a magyar embereket.

A sajtótájékoztató végén Tóth Bertalan közölte, hogy a MET Zrt. pert indított ellene, amiért nyilvánosságra hozta a gázdrágító nyerészkedéssel kapcsolatos szerződéseket. Természetesen állok a polgári per elébe és a nálam lévő szerződések alapján be fogom bizonyítani, hogy igazam van, vagyis minden állítás, amit a MET Zrt.-vel kapcsolatban mondtam, helytálló – jelentette ki a politikus.

 

Kapcsolódó párttagok