mszp.hu | Belföld | határon túli magyarok MÁÉRT
2015. december 03. 15:40

Itthon kell tartani a jövő generációját

Közös Kárpát-medencei fejlesztési program, közös gazdasági tér kialakítását javasolja Tóbiás József a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) mai ülésének zárónyilatkozatába.

A javaslat a jövő generációjának a Kárpát-medencében tartását célozza, amelyet egy biztonságot és megélhetést nyújtó programnak kell garantálnia.

Pártunk elnöke rámutatott, a Kárpát-medence legnagyobb problémája az, hogy nem képes megtartani a felnövekvő generációt, amelynek tagjai nem kalandvágyból, hanem gazdasági kényszerből választják az angliai vagy a németországi munkavállalás kihívását.

Hangsúlyozta, hogy Magyarországról 500 ezer, a határokon túli magyarok közül pedig 200 ezer ember dolgozik már külföldön, 63 százalékuk negyven év alatti. Ez azt jelenti, hogy a következő évtizedben az anyaországi és a határon túli településeknek a derékhada fogy el – mondta Tóbiás József, aki úgy véli, hogy a MÁÉRT mai értekezletén ugyanazok a kérdések kerültek napirendre, mint amelyek eddig több alkalommal is, pedig a Kárpát-medencét az elvándorlás és a szegénység sújtja, érdemi válaszlépések pedig nincsenek.

Az MSZP közleménye

2019-07-26 16:03

Kapcsolódó párttagok