Belföld | évértékelés luxus megszorítás
2011. december 27. 15:13

János és Lázár napja - Évértékelés I.

Török Zsolt, a párt szóvivője kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a jogfosztás után minden esetben trónfosztás szokott következni, ezért pártja nevében ismételten arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vonják meg bizalmukat Orbán Viktor miniszterelnöktől, aki - mint mondta - láthatóan elveszítette józan eszét.

Kiemelte: a kormányfő, illetve kabinetjének tagjai sem az ország érdekében cselekszenek, így a Fidesz-KDNP parlamenti képviselői választhatnak: Orbán Viktort vagy hazájukat árulják el.

Az MSZP szóvivője az elmúlt 12 hónap történéseit összegezve azt mondta, az év Lázár János "elhíresült mondatával" kezdődött, az "akinek nincs semmije, az annyit is ér" kijelentésre pedig szerinte akár a Fidesz ars poeticájaként kell tekinteni.

Török Zsolt felidézte, hogy az "idén vonták el" hárommillió ember nyugdíj-megtakarítását, emellett százezrek számára elérhetetlenné tették a korengedményes nyugdíjazás lehetőségét.

Hangsúlyozta továbbá, hogy az új "igazságtalan adórendszer" miatt a munkavállalók 82 százalékának csökkent a reálbére, míg például a Fidesz vezető politikusai is jól jártak a változásokkal. "Miközben Lázár János harmincmilliós luxus Audival szaladgál, miközben 600 millió forintért új autókat szereztek be az államtitkároknak (...), addig az embereknek az igazságtalan adórendszeren túl egy megcsonkított közmunkaprogram jutott" - fűzte hozzá.

A szóvivő megjegyezte még, hogy "miközben Orbán Viktor az emberek jelentős részének viharkabátot ajánl, addig tizenkét megyei közgyűlés elnöke a viharkabátot nem igénylő Azori-szigetekre látogat".

Török Zsolt emellett cselédtörvénynek nevezte az új munka törvénykönyvét, amely miatt szerinte a munkavállalóknak a jövőben kevesebb bérért kell majd többet dolgozniuk.

Az MSZP szerint a kormány a jogaikat is elveszi az emberektől. A szóvivő úgy fogalmazott, ezt a célt szolgálja az "új pártalkotmány", amely "bel- és külföldön egyaránt kiverte a biztosítékot", de szerinte ebbe az irányba mutatnak a "vallásszabadságot korlátázó" és a "bíróságok függetlenségét felszámoló" törvények is.