Belföld, Gazdaság
2012. december 17. 13:39

Javaslat a felsőoktatás helyzetének rendezésére

Mesterházy Attila pártelnök hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: nem egyeztettek erről a szervezettel, a céljuk az, hogy a parlament megvitathassa a hallgatók javaslatait, köztük a hallgatói szerződések megszüntetését, a felsőoktatási forráskivonás leállítását, az egyetemi autonómia biztosítását.

A szocialisták emellett egy költségvetési módosító javaslatot is beterjesztettek. Ebben csaknem harmincmilliárd forintot csoportosítanának át a felsőoktatásnak, elvonva a konzultációkra és a debreceni futballstadion megépítésére szánt pénzt, csökkentve a kormányzati kommunikációs kiadásokat, az Információs Hivatal, valamint a Miniszterelnökség költségvetését. Szintén elvonnák a Friends of Hungary Alapítvány és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet támogatását, nem járulnának hozzá a Piarista Rend Magyar Tartományának fejlesztéseihez és a Lakitelek Népfőiskola épületeinek a rekonstrukciójához.

Az MSZP lehetőséget teremtene arra is, hogy a felsőoktatás finanszírozásába - a sporttámogatások és a filmtörvény szabályainak mintájára - bevonják a vállalati szektort.

Mesterházy Attila arra is kitért, hogy a szocialisták ellenzik azt a javaslatot, amely szerint az állami szférában dolgozók a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést egyidejűleg. Ez súlyos gondokat okozhat a közoktatásban és az egészségügyi oktatásban - mondta az MSZP elnöke.