mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika Honvédelem
2015. november 24. 15:34

Javaslatok egy erős és biztonságos Európáért

A világ és a terrorizmus az utóbbi években megváltozott. A párizsi támadások után Európának rá kell döbbennie, mennyire felkészületlenül érték ezek az akciók – hangzott el Harangozó Tamás és Molnár Zsolt keddi sajtótájékoztatóján, amelyen az MSZP szakpolitikusai a pártunk konkrét megoldási javaslatait ismertették.

A minden korábbinál nagyobb fenyegetésre azonnali választ kell adnia Európa országainak és az EU-nak – kezdte Harangozó Tamás az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának ülése után tartott tájékoztatót. A bizottság szocialista alelnöke szerint ennek csak az egyik eleme a katonai védelem megerősítése, illetve a rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek hatékonyságának javítása. Ugyanilyen fontos az új helyzethez igazodó jogszabályi környezet kialakítása is. Az MSZP-nek mindkét területen megvannak a konkrét javaslatai.

Az MSZP a Büntető törvénykönyvet módosítaná. A módosítást az indokolja, hogy a világban zajló változásokat magyar jogszabályok sem követték az elmúlt időszakban. A nemzetközi terrorizmus ma már olyan bűnüldözési terület, ahol már az első lépésnél meg kell akadályozni, hogy a folyamat elinduljon. Sajnos a jelenlegi Btk. már csak az utolsó, konkrét cselekvési fázisban ad felhatalmazást a hatóságoknak hogy beavatkozzanak.

Az MSZP a következő új tényállásokkal egészítené ki a Btk.-t:

 

·         terrorizmus népszerűsítése

·         terrorista csoportba való toborzás

·         terrorista csoportban való részvétel.

 

Az MSZP mindhárom tényállás mellé a lehető legszigorúbb büntetési tételeket rendelné, még a terrorizmus népszerűsítése is egytől öt évig lenne büntethető. Az MSZP javaslatának további lényeges eleme, hogy a Btk.-t a külföldi állampolgárok külföldön elkövetett bűncselekményeire is kiterjesztené. Ez arra is lehetőséget adna, hogy a Magyarországon elfogott, terrorcselekményekkel gyanúsítható külföldiek a magyar jogrend alapján elítélhetők legyenek.

Ezek a javaslatok nem pártpolitikai alapon születtek, így reméljük, hogy megkapják az elfogadásukhoz szükséges parlamenti támogatást – jelentette ki Harangozó.

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke szerint a tettek ideje jött el Európában valamennyi demokratikus ország számára. Az MSZP egy olyan, öt pontból álló javaslatcsomagot dolgozott ki, amely valamennyi európai uniós ország számára azonnali cselekvést jelöl ki:

1.      a Btk. fentiek szerinti módosításait az EU minden tagállamában foganatosítani kell

2.      költségvetési átcsoportosításokra van szükség Magyarországon is ahhoz, hogy az új biztonsági kihívások által követelt terrorellenes többletfeladatok finanszírozása megoldott legyen. A hírszerző tevékenység és az információs hálózat megerősítéséhez a TEK-nek, az AH-nak, illetve a rendőrség illetékes egységeinek is konkrétan kijelölt költségvetési többletforrások kellenek.

3.      A közös európai határvédelem (FRONTEX) megerősítése elkerülhetetlen, mert a közös európai határvédelem láthatóan nem működik, az uniós államok együtt nem működése oda vezetett, hogy dzsihádista ámokfutók dúlják a szabad világot.

4.      Az Europol, azaz a tagállamok rendőrségeinek mélységi együttműködésének megerősítése. Azonnal bevethető, gyors reagálású közös európai hadsereg felállítása (természetesen a nemzeti hadseregek megtartása mellett). Integrált uniós hírszerző, nemzetbiztonsági ügynökség felállítása (szintén a nemzetállami titkosszolgálatok megtartása mellett).

5.      A terrorszervezetek radikalizálódtak, új eszközöket vetettek be, ezért az egész uniós jogrendszer felülvizsgálata is szükséges ahhoz, hogy a terroristák ne legyenek folyamatosan lépéselőnyben.

 

Az MSZP a fenti javaslatokat nem csak a magyar parlamentnek, hanem az Európai Parlamentnek és az Európai Bizottságnak is előterjeszti.