Javíthatatlan költségvetés

Tukacs István, a parlament gazdasági bizottságának MSZP-s tagja csütörtökön sajtótájékoztatón javíthatatlannak nevezte a jövő évi költségvetési javaslatot, és ismét annak visszavonására szólította fel a kormányt.

Kifejtette: a büdzsé júniusi beterjesztésének egyetlen oka a 2,2 százalékos GDP-arányos hiánycél rögzítése, amivel megítélése szerint a kormány jelezheti, hogy fenntartja a fiskális szigort, ezzel pedig növelheti manőverezési lehetőségét a nemzetközi szervezetekkel folytatott tárgyalásokon.

Az MSZP szerint azonban a költségvetési javaslat megalapozatlan, ugyanis évközben, júniusra nem lehet felelős költségvetést összeállítani például az inflációs és a gazdasági növekedési mutatók hiányában, és ezek ismerete nélkül megjósolni a következő évi folyamatokat.

Tukacs István a javaslatot véleményezve elmondta: a kormány adóemelésekkel növeli a bevételeket, miközben a kiadási oldalon a szinten tartás, a lefaragás és a megszorítás jellemző. Szerinte a tervezet legnagyobb vesztes az egészségügy, a gyógyszerkassza és az önkormányzati szféra, amelynek állami támogatása - a feladatok szűkítésével - jelentősen csökken, miközben a kormány a helyi bevételek egy részét is elveszi. Szintén bírálta a szociális támogatások befagyasztását.

A szocialista politikus leszögezte, hogy pártja őszre alternatív költségvetést készít, amelynek középpontjában a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzése, valamint Kelet-Magyarország felzárkóztatása áll majd, és amelyet egy progresszív személyi jövedelemadózásra, a tőkejövedelmek megadóztatására és munkaadói járulékcsökkentésre építő adócsomag alapoz meg.