Jó hír az eljárás tervezett megszüntetése, de az árát a szegények fizették meg

Az Európai Bizottság szerdán közzétett ajánlásában jelentette be, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzottdeficit-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának.

Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: ez jó hír, remélik, hogy a pénzügyminiszteri tanácsa június végén elfogadja a bizottság indítványát.

A szocialista politikus elmondta, azért is fontos a deficiteljárás megszüntetése, mert nem negyedévente, hanem évente kellene egyeztetni az Európai Unióval a gazdaságpolitikai intézkedéseket, ami nagyobb mozgásteret ad a kormánynak.

Hozzátette: a döntés bizonyítja, hogy az Európai Bizottság számok alapján, részrehajlás nélkül határoz a tagállamok gazdasági-pénzügyi mutatóinak megítélésekor. Szerinte a javaslat csattanós válasz azoknak, akik azt állítják, a különböző uniós testületek "utaznak Magyarországra".

Ugyanakkor a túlzottdeficit-eljárás újraindulhat, ezért a kormány a választási kampány közeledtével sem kezdhet költekezésbe - hívta fel a figyelmet.

Az MSZP-s politikus azt is hangsúlyozta, hogy a kormány három év alatt 3000 milliárd forintos megszorítást hajtott végre, döntően a szegények rovására azért, megszűnjön az országgal szembeni hiányeljárás.

Úgy fogalmazott: az áldozatvállalásból nem vették ki a részüket a 16 százalékos jövedelemadó előnyeit élvező kormánytagok, az "orbáni focipályákon vonagló milliárdosok" és általában azok a gazdag emberek, akiktől ez elvárható lett volna. Ezért - folytatta - az MSZP célja 2014 után az, hogy a gazdagok több, míg a szegények az eddiginél kevesebb áldozatot hozzanak a hiány alacsonyan tartásáért.

Szanyi Tibor azt is kijelentette, hogy a Magyarországgal szembeni deficiteljárás már 2011-ben megszűnhetett volna, csakhogy "a magyar emberek pénzének egy igen nagy hányadát elvitte a cica, egész pontosan a Simicska nevű macska". Mint mondta, a Közgép Zrt.-nek juttatott megbízások nélkül az ország már két éve kijuthatott volna a deficiteljárás alól.

Arra a kérdésre, hogy - miután a szocialista kormányok a megszorítások ellenére sem tudták 3 százalék alá szorítani a költségvetési hiányt - gratulál-e az Orbán-kormánynak a teljesítményéhez, Szanyi Tibor úgy felelt: az embereknek gratulál, "amiért kibírták". Egyúttal vitatta, hogy akár a Gyurcsány-, akár a Bajnai-kormány ezermilliárdos nagyságrendű megszorítást hajtott végre.

Az MTI kérdésére arról is beszélt: a szocialisták a bank- és a különadók csökkentése, illetve kivezetése mellett is lehetségesnek tartják a hiány 3 százalék alatt tartását. Ehhez véleménye szerint elsősorban a gazdasági növekedés beindítása, a beruházások élénkítése és a spekulatív tranzakciók megadóztatása szükséges.