Gazdaság | recesszió munkanélküliség
2012. május 21. 11:45

Jobbkezes lenyúlás, balos megoldás

Gúr Nándor, a szocialista párt alelnöke hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-kormány két év alatt olyan gazdasági helyzetet teremtett, amelyben a vállalkozások nem kapnak hitelt, ellehetetlenülnek, nem tudnak új munkahelyeket létrehozni. Emiatt nem nő a foglalkoztatás, ma is 100-110 ezerrel kevesebben dolgoznak, mint a pénzügyi-gazdasági válság kezdete előtt, és nagyjából ugyanannyian, mint a kormányváltáskor - magyarázta.

A képviselő szerint már a tavalyi év a kormányzati gazdaságpolitika csődjét bizonyította, az idei ráadásul reálbércsökkenéssel és a GDP csökkenésével indult, míg az infláció Magyarországon a legnagyobb az európai uniós tagállamok közül.

Ezért - folytatta Gúr Nándor - az MSZP olyan baloldali politikát tart szükségesnek, amely ösztönzi a befektetéseket, kiszámítható környezetet biztosít a munkaadóknak, csökkenti a munkát terhelő járulékokat, beindítja a banki hitelezést, lehetővé teszi, hogy minden családban legyen egy kereső és a progresszív személyi jövedelemadózással igazságossá teszi a terhek eloszlását.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy az Orbán-kormány két éve a vállalatokra kirótt különadók áthárításával, a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások "elkobzásával" és a legújabban az állami földbérletpályázatokon tetten érhető "lenyúlásokkal" írható le. Az utóbbival kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy a szocialisták parlamenti vizsgálóbizottságban tárnák fel a földpályázatok gyakorlatát, és változatlanul a bírálati szempontok nyilvánosságra hozását követelik.