mszp.hu | jogállam Quaestor törvény
2015. október 26. 13:55

Jogállam helyett pofátlanság és anarchia

A Quaestor-károsultak összes követelése helyes, mert a parlament 97 százalékos többséggel megszavazott egy jogszabályt, ami alapján augusztus hatodikáig soron kívül kellett volna kártalanítani őket – mondta Szakács László országgyűlési képviselő a képviselői irodaház előtt tartott hétfői demonstráción.

A politikus bejelentette, hogy két héttel ezelőtt a Gazdasági bizottság leszavazott egy módosítási javaslatot arra hivatkozva, hogy az Alkotmánybíróság döntését meg kell várni. Mint mondta, ha megszavazták volna, akkor a törvénybe kerül az állami kezesség, így ki lehetett volna fizetni a károsultakat. Feltette a kérdést, vajon Rogán Antal még frakcióvezetőként azzal az igényességgel nyújtotta-e be a törvénytervezetet a Parlamentnek, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját.

Szakács László bemutatott egy iratot, amit az Alkotmánybíróságtól kapott a földtörvénnyel kapcsolatos alkotmányossági panaszról. Ebben az állt, hogy a panaszt a testület október 19-én befogadta, mégsem függesztették fel a törvényt, sőt, Orbán Viktor személyesen mondta, hogy végre fogják hajtani, akármennyi panasz van vele szemben.

Szakács László úgy vélekedett, hogy ez már nem a jog előtti egyenlőség, hanem a pofátlanság és az anarchia határa, mert az egyik törvényt végre kell hajtani, a másikat úgy látszik, hogy nem. Az egyikben a tolvaj haverokat menekítik, a másikban pedig a haverokat akarják jelentős földvagyonhoz juttatni – tette hozzá.

Ez nem jogállamiság, ez nem demokrácia, hanem annak megcsúfolása – jelentette ki az MSZP képviselője. Ismét azt követelte, hogy Matolcsy György ne költsön kétszáz milliárdot a matolcsyzmusra, ingatlanok és festmények vásárlására, hanem a Magyar Nemzeti Bank ezt az összeget fizesse be osztalékként a költségvetésbe, és ebből kárpótolják a Quaestor-ügy károsultjait.