Jogállami döntés született

A politikus közölte: azért is örülnek a döntésnek, mert tudomásuk szerint az MSZP mellett több mint hetven magánszemély, szakszervezet és civil szervezet fordult az Alkotmánybírósághoz az ügyben. A testület határozatával megvédte a többi között a kirúgott pedagógusokat, iskolaigazgatókat - mondta megjegyezve: szó sincs arról, hogy a jogszabály kizárólag a politikusok, magas rangú hivatalnokok végkielégítését érintette volna.

Véleménye szerint ugyanakkor sajnálatos, hogy sajtóhírek szerint a Fidesz még az elmúlt napokban is a mostani Ab-döntéssel ellentétes megoldásokat tervezett, és kiterjesztette volna a különadó hatályát.

Az MTI kérdésére Korózs Lajos elmondta: nemcsak a jogbiztonságot és az emberi méltóságot sértő visszamenőleges hatályú adókivetéssel, hanem a 98 százalékos különadóval sem értenek egyet. Az adó mértéknek a jövedelemhez képest méltányolhatónak kell lennie - mondta hozzáfűzve: a végkielégítések 98 százalékos megsarcolása nem tartozik ebbe a körbe.

Az Ab pénteken a hatálybalépésére visszaható hatállyal semmisítette meg a 98 százalékos különadóról szóló törvénynek azt a szabályát, hogy a különadót a 2005. január 1-jét követően megszerzett jövedelmekre kell alkalmazni. A határozat alapján az emberi méltóságot sérti, hogy a törvény a különadó hatályát olyan bevételekre is kiterjesztette, amelyeket bevallással lezárt adóévekben, törvény alapján szereztek a jogosultak. Az Ab szerint a törvény alapján, visszaélés nélkül, bevallással lezárt adóévben megszerzett bevétel visszaható hatályú adóztatása "az egyén autonómiájába való olyan mértékű közhatalmi beavatkozás, amelynek nincs elfogadható oka".

A döntés következtében a 2005-2009-es adóévekben szerzett bevétel után az adóhatóság a különadót nem követelheti, azt nem kell bevallani, megfizetni, illetve a már megfizetett különadót kérelemre az adóhatóságnak vissza kell térítenie.