Belföld | PES kongresszus Budapest. Martin Schulz
2015. június 03. 17:01

Jövő héten Budapesten ülésezik az Európai Szocialisták Pártja kongresszusa

Több miniszterelnök és európai vezető részvételével rendezik meg jövő héten az Európai Szocialisták Pártja kongresszusát Budapesten, közölte Tóbiás József, az MSZP elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

Soha az elmúlt negyedszázadban nem fordult elő, hogy bármely politikai erő ilyen jelentős nemzetközi rendezvénynek adhat otthont, mint az MSZP június 12-13-án - fogalmazott az ellenzéki párt elnöke.

Tóbiás József kifejtette, az Európai Szocialisták Pártjának kongresszusára a magyar fővárosba érkezik Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, Sigmar Gabriel, a német Szociáldemokrata Párt elnöke, Németország alkancellárja, Matteo Renzi, az olasz Szociáldemokrata Párt elnöke, Olaszország miniszterelnöke, Stefan Löfven, a svéd Szociáldemokrata Párt elnöke, svéd miniszterelnök, Gianni Pittella, az Európai Szocialisták frakcióvezetője és Frederica Mogherini, az Európai Bizottság külügyekért felelős biztosa.

Miközben a kormányfőnek az elmúlt időszakban már többször el kellett vándorolnia Brüsszelben elmagyarázni, mit miért tesz, addig a jövő hét végén Magyarország barátai Európából Budapestre érkeznek, mondta Tóbiás József. Hozzátette, elismerésüket, szolidaritásukat fejezik ki, és segítséget kívánnak nyújtani egy közös európai baloldali politikához és egy közös európai jövő megalkotásához.

Tájékoztatása szerint csütörtökön az európai nőszervezet tisztújítását tartják, pénteken "Európa a te jövőd, veled történik" mottóval lesz tanácskozás, illetve különböző szociális és a szegénységet érintő kérdésről vitáznak. Délután kezdődik a hivatalos kongresszus, ahol tisztújításra, alapszabály módosításra kerül sor. Szombaton politikai határozatot, állásfoglalást fogadnak el.

Tóbiás József azt mondta, világos és egyértelmű az európai baloldal számára, hogy Magyarország elmúlt 25 évben nyújtott teljesítménye példa arra, hogy bár a kormány éppen bezárja, leszakítja hazánkat Európáról, de Magyarország jövője Európában van. Ezt ma minden európai vezető így gondolja, közölte.

Kérdésre a kormány bevándorlásról szóló plakátkampány tervéről azt mondta, a választópolgárok az online médián világosan megfogalmazták, mit gondolnak róla.