Belföld | beutazási tilalom
2014. október 21. 14:51

Jövő héten hallgathatja meg a külügyminisztert a Külügyi bizottság

A jövő héten hallgathatja meg az amerikai beutazási tilalommal összefüggésben az Országgyűlés külügyi bizottsága Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert. Ez a testület keddi budapesti ülésén hangzott el. Mesterházy Attila és Demeter Márta, a bizottság két szocialista tagja hétfőn arra tett javaslatot, hogy egészítsék ki a bizottság keddi ülésének napirendjét a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium beutazási tilalomról szóló tájékoztatójával.

Demeter Márta kedden sajtótájékoztatón elmondta, tévedés, hogy a magyar kormány az Amerikai Egyesült Államoktól várja a beutazási tilalommal kapcsolatos információkat és a helyzet megoldását. Hozzátette, egyértelműen a magyar kormány felelőssége, hogy kiderítse, mi áll ezeknek a "feltehetően korrupciós ügyeknek" a hátterében.

Hétfőn Mesterházy Attila, a külügyi bizottság másik szocialista tagja írásbeli kérdéssel fordult a magyar kormány minden egyes miniszteréhez: „Az Ön által vezetett minisztérium, vagy az alá tartozó háttérintézmények bármely kormányzati tisztségviselőjét értesítette az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége a beutazás korlátozásáról?”