Belföld | költségvetés 2014 felsőoktatás
2013. október 30. 13:47

Jövőre is a felsőoktatás lesz az egyik nagy vesztes

Hiller István volt oktatási miniszter szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a büdzsé további színvonalesést okoz majd és növeli a fiatalok elvándorlását. Noha az idei 123 milliárd helyett jövőre 136,7 milliárd forint támogatáshoz juthat a felsőoktatás, és további tízmilliárdot elkülönítenek egy struktúraátalakítási alapban, az ágazat így is negyvenmilliárd forinttal kevesebből gazdálkodhat, mint négy évvel korábban, ez 20 százalékos, reálértéken 30 százalékos veszteség a kormányváltás óta - fűzte hozzá.

A szocialista politikus azt mondta: ma már szakmai konszenzus van arról, hogy a felsőoktatásban a Széll Kálmán-tervekkel végrehajtott megszorítás átgondolatlan és eltúlzott volt.

A támogatás radikális csökkenése miatt - folytatta - működési zavarok alakultak ki az intézményekben. Példaként hozta a Nyugat-magyarországi Egyetemet, a Pécsi Egyetemet és a Budapesti Corvinus Egyetemet, hozzátéve: jövőre az összes vidéki főiskola válságos helyzetbe juthat, de nehézségei lesznek minden olyan intézménynek, amelynek nincs jelentős külső bevétele, veszélybe kerülhetnek az ösztöndíj- és bérkifizetések.

Hiller István megjegyezte: a meggondolatlan felsőoktatási megszorításnak közvetlen társadalmi hatásai vannak, egyre több fiatal hagyja el az országot és tanul külföldön.