Gazdaság | adóprés adótörvények
2013. október 18. 13:50

Jövőre sem lesz adócsökkentés

Az MSZP-s politikus azt mondta: Orbán Viktor nem tartotta be adócsökkentési ígéretét, három éve emeli az adókat, így a kormányváltás óta évente körülbelül 500 milliárd forinttal nőtt az adóterhelés. Az Orbán-kormány 12 új adót vezetett be és negyvenszer emelte az adókat - jelentette ki.

Véleménye szerint ez a politika elszegényedést hozott és nem segíti a gazdasági növekedést.

Jelezte, a szocialisták nem támogatják a kormány adócsomagját, noha annak egy elemét, a családi adókedvezmény kiterjesztését, helyeslik. Ám Józsa István szerint a kormány ezzel valójában az MSZP javaslatát fogadta el két év késéssel. Hozzátette: a körülbelül 50 milliárd forintos kedvezmény a tizede annak, amennyivel az Orbán-kormány évente növelte az adóterheket.

Bírálta azt is, hogy a kormány adójavaslatai között nem szerepel az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése. Szerinte az áfacsökkentés az emberek terheit is mérsékelné, annak elmaradásával viszont a kormány "kicsontozza a húsipart".

Összegezve azt mondta: a jövő adótörvényekkel a kormány konzerválja megszorító politikáját és fenntartja alapvetően igazságtalan adórendszerét.