Belföld, Gazdaság
2012. december 10. 13:28

Jövőre tovább csökken az életszínvonal

Kifejtette: az Orbán-kormány politikája lerontotta a gazdaság teljesítőképességét, az állami fejlesztések többsége leállt, a fogyasztás csökken, a költségvetés pedig egyre kevesebbet tölt oktatásra, egészségügyi és szociális szolgáltatásokra. Ennek oka - folytatta -, hogy az Orbán-kormány "az államadósság megújításának a legdrágább módját választotta".

Az MSZP-s politikus hozzátette: a GDP-arányos államadósság nagyjából a jelenlegi szinten volt 2010-ben, nominálisan pedig még nőtt is az adósság, és emelkedett az adósságszolgálatra költött pénz GDP-hez mért aránya is.

Szekeres Imre szerint ez párosult a kormány társadalompolitikájával, amely a nehezebben élőket sújtja.

"Nem az előző kormány gazdaságpolitikája miatt kell 2013-ban megszorításokat alkalmazni. Azért kell lemondani a tanároknak a béremelésről, azért kell csökkenteni a szociális kiadásokat, hosszabb ideig várni egy-egy műtétre, azért nem járhatnak egyetemre a fiatalok, mert Orbán Viktor és kormánya mindenkivel konfliktusba keveredett azért, hogy egy szűk réteg, a felső középosztály számára adóelőnyöket biztosítson" - mondta.

Véleménye szerint az életszínvonal és a reálbérek további csökkenését okozza majd a jövőre is 5 százalék feletti infláció.

Az MSZP a fordulat érdekében vállalkozásbarát gazdadágpolitikát sürget, kiszámítható adórendszerrel és jogi környezettel. A szocialisták emellett "ambiciózus, de reális" eurócsatlakozási programot tartnak szükségesnek, ami korlátozza az árfolyamot és a forint árfolyamgyengülését - mondta Szekeres Imre.

Megismételte, hogy progresszív adórendszert javasolnak, a munkahelyteremtés érdekében csökkentenék a munkáltatók szociális hozzájárulási adóját, kivezetnék a különadókat, és amint lehetőség nyílik, visszavonnák az Orbán-kormány által bevezetett áfaemelést.