Kampányüzemmódra kapcsolt az MSZP

A pártelnök elmondta: a választmány kinyilvánította, hogy csak az ellenzéki szavazótábor növelését célzó stratégiát tart elfogadhatónak, a már meglévő bázis újraosztását, a "torta újraszeletelését" nem.

Ezért - folytatta - a bizonytalan szavazók problémáira összpontosítanak a kampányban, azokra adnak válaszokat, mert ez a célravezető, nem az, ha a baloldali ellenzék önmagával foglalkozik. Emellett "nagyobb kommunikációs fegyelmet" kértek a megszólaló szocialista politikusoktól.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője, aki a szocialisták meghívására ugyancsak felszólalt a választmányi ülésen, a sajtótájékoztatón azt mondta: elkötelezettek az MSZP-vel kötött egyezség fenntartása és megerősítése mellett, és a tanácskozáson senki sem fogalmazott meg ezzel ellentétes véleményt.

Úgy fogalmazott: a szövetség tagjait az köti össze, hogy 2014-ben akarnak győzni.
    

Mesterházy Attila elmondta: mint a Népszabadságnak adott interjúban, a választmányi ülésen is beszélt arról, hogy illúziónak tartja a teljes ellenzéki összefogást, és biztos abban, hogy egyetlen körzetben sem lesz mindössze három jelölt. Ezért - folytatta - a feladat világossá tenni, hogy az MSZP-Együtt-PM szövetség jelöltjeire adott voks biztosan nem veszik el, és leginkább ők képesek szavazatokat maximalizálni az ellenzéki oldalon.

Mesterházy Attila kitért arra is, hogy az MSZP és az Együtt-PM egyéni jelöltjei egyforma arculattal kampányolnak majd. Erről a választmány részletes felvilágosítást kapott Szigetvári Viktortól és Karácsony Gergelytől, az Együtt-PM illetékeseitől.

Elmondta, egyeztettek arról az általa javasolt aláírásgyűjtésről is, amelynek célja, hogy a stadionépítésre és futballtámogatásra szánt költségvetési pénzt egészségügyi célokra fordítsák. Ehhez várják a többi ellenzéki párt támogatását.

A választmány - az elnökség javaslatára - hat politikussal bővítette ki az országos választási bizottságot, amely a pártot irányítja a kampányidőszakban az elnökség helyett.

A testület tagja az alapszabály szerint Mesterházy Attila pártelnök, Simon Gábor elnökhelyettes, Gúr Nándor és Horváth Csaba alelnök, Botka László választmányi elnök, Velez Árpád pártigazgató és Molnár Zsolt kampányfőnök. Rajtuk kívül a választásokig hátralévő időszakban a legfontosabb döntéseket meghozó bizottság tagjává választották Harangozó Tamás, Lukács Zoltán és Tóbiás József frakcióvezető-helyettest, Szűcs Gábor választmányi elnökhelyettest, Szanyi Tibor EP-listavezetőt és Baja Ferencet, a választásokat előkészítő munkacsoport helyettes vezetőjét. Az ovb szóvivőjévé korábban Kunhalmi Ágnest választotta az elnökség.

Arról is döntöttek - ismertette Botka László elnök -, hogy Kránitz László lesz az MSZP-frakció új tagja, miután a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumába megválasztott Mandur László hétfőn lemondott parlamenti mandátumáról.