Kamu a bérmegállapodás, kamu a foglalkoztatottság

Kamunak nevezte a bérmegállapodást Gúr Nándor, mert ha bérmegállapodásnak nevezünk valamit, azt bértárgyalásnak kellett volna megelőznie.

Országgyűlési képviselőnk rámutatott, hogy a bértárgyalásoknak a munkavállalók és a munkaadók a szereplői, nem pedig kormányzati döntések.

A politikus hozzátette: nem engedhető meg, hogy Magyarország Európa Bangladese legyen. Mint mondta, a minimálbér csak a plakátok sokaságán nő, a járulékok viszont a valóságban is – ennek a kárvallottai az emberek, haszonélvezője pedig az Orbán-kormány.

Gúr Nándor kijelentette, hogy a köztisztviselők fizetése nem emelkedett, a közfoglalkoztatás csak növelte a nyomort ott, ahol már egyébként is jelen volt, de azok, akik eddig is jól éltek, most még jobban járnak.

Ez egy igazságtalan rendszer, aljas politika, mert kizsigereli az emberek döntő többségét, és akiknek van, azoknak még többet ad – hangsúlyozta a képviselő, aki felhívta a figyelmet arra, hogy nem csupán a fizetésekben, hanem a foglalkoztatásban, az elvándorlásban, és ezek statisztikai kiértékelésének hamisságában is látszik, hogy nem teljesültek a választási ígéretek.

Hol van az egymillió munkahely a gazdaságban, hol vannak az ígért magasabb fizetések? – tette fel a kérdést Gúr Nándor, aki hangsúlyozta, hogy az MSZP továbbra is követeli, hogy az állami alkalmazottak fizetését emeljék fel legalább 50 százalékkal; legyen minden állami dolgozónak legalább nettó 150 ezres fizetése; a felsőfokú végzettségűek minimum nettó 175 ezer forintot, az egyetemi végzettségűek pedig legalább nettó 200 ezer forintot vigyenek haza; legyen legalább nettó 100 ezer forint a minimálbér anélkül, hogy a munkaadók terhei nőnének; és ne legyen 50 ezer forint alatti nyugdíj! 

Kapcsolódó párttagok