Káosz az oktatásban és a gazdaságpolitikában

Az MSZP vasárnap jelentette be, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert és Hoffmann Rózsa oktatási államtitkárt ábrázoló óriásplakátok kihelyezésével indul a március 9-éig tartó kampány, amellyel a Fidesz-kormány ígéretei és a valóság közötti különbségekre akarják felhívni a figyelmet.

Török Zsolt szerint a káoszt jelzi, hogy Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár hétfőn a köznevelési rendszer egyik legfontosabb projektjének nevezte a tanfelügyelet beindítását, noha ez csak szeptember 1-jén történik meg, az állam azonban már az év elején átvette az iskolák fenntartását.

Hozzátette: bizonytalan a budapesti mozgásjavító iskola jövője is, miután az állami Klebelsberg Intézményfenntartó Központ illetékese hétfőn azt közölte, péntekig dől el, hogy a következő tanévben indulhat-e ott szakközépiskolai képzés.

Úgy fogalmazott, a közoktatás átalakítása egyelőre azt jelenti, hogy az iskolaigazgatók "szájkosarat kaptak, de krétát nem".

Az MSZP szóvivője hozzátette, káosz van a felsőoktatásban is, a kormány tagjai ugyanis az elmúlt hetekben egymástól teljesen eltérő javaslatokat tettek, "hol Orbán Viktor egy romkocsma félhomályában, hol a minisztere vagy államtitkára" állt elő egy megoldási javaslattal.

Török Zsolt szerint a gazdaságpolitikai káosz bizonyítéka, hogy máris "megbukott" a 2013-as költségvetés: hiányzik belőle a távhőszolgáltatóknak ígért 52 milliárd forint fedezete, és kieshet az elektronikusútdíj-tendertől várt 75 milliárd forintos bevétel is a pályázat győztesének visszalépése miatt.