Káosz van a betegellátásban

Havas Szófia, a párt fővárosi képviselője keddi sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a változás értelmében bizonyos betegség esetén a szegedi egyetem klinikájának csaknem a teljes lakosságot el kellene látnia, a honvédkórház 90 ágyas, baleseti sérülteket ellátó osztályához pedig mintegy 3 millió lakos tartozik.

A szocialista politikus kifogásolta, hogy több vidéki településről 60-200 kilométert kell utazni az ellátásért, sőt bizonyos esetekben a főváros II. kerületéből is vidékre kell utazni, holott Budapesten a teljes ellátási vertikum rendelkezésre áll.

Az MSZP fővárosi képviselője szólt arról is, a munka törvénykönyve a katasztrófatörvénnyel együtt lehetővé teszi, hogy a közalkalmazott orvosokat az ország bármely pontjára vezényelhessék, emellett pedig heti egy, térítés nélküli ügyeletet is vállalniuk kell. Bírálta azt is, hogy csökkent az egészségügyi dolgozók szabadsága, és visszavonták a veszélyességi pótlékokat.

Horváth Csaba, az MSZP alelnöke, a párt fővárosi képviselőcsoportjának vezetője közölte: a kormány felszámolás alatt álló "melléküzemágnak" tekinti az egészségügyet, s nem az ágazatot, hanem a vagyonát, az ingatlanjait tartják értéknek. A szocialista politikus álláspontja szerint képtelenek voltak megoldani az átmenetet, így mintegy százezren keresték saját orvosaikat az új adatbázisban.