Belföld | önkormányzati törvény
2011. augusztus 31. 12:44

Kapkodás és káosz

Csabai Lászlóné, a szocialista párt elnökségi tagja szerdán sajtótájékoztatóján szükségtelennek nevezte az önkormányzati feladatok államosítását, kiemelve, hogy ez létszámleépítéshez, intézmények összevonásához és megszüntetéséhez vezet. Véleménye szerint ehelyett a finanszírozási problémákat kellene megoldani.

Kitért arra is, hogy az MSZP szükségesnek tartja az önkormányzati rendszer részleges átalakítását, és például a kistérségek kialakításával kormányon is erre törekedett, az önkormányzati törvény tervezetét azonban kapkodónak és végiggondolatlannak ítélik. Példaként hozta, tisztázatlan, hogy pontosan mely közszolgáltatások finanszírozását vállalja át az állam, és az is, hogy mi lesz az iparűzési adó, valamint az önkormányzati hitelek sorsa.

A szocialista politikus azt is mondta: a járások kialakításával távolabb kerülnek a közszolgáltatások az emberektől.

Az MTI kérdésére válaszolva kifejtette: egyes - így például az építésigazgatással, valamint az állami gondozott gyermekek ellátásával kapcsolatos - önkormányzati feladatok államosítását támogatni tudnák, ugyanakkor lehetetlennek ítélik, hogy három hónap alatt ezeket a változásokat a kormány megfelelően előkészítse, ezért az önkormányzati törvény hatályba lépését követően káoszra számít az MSZP.

Az új önkormányzati törvény tervezete október-novemberben kerülhet az Országgyűlés elé, a jogszabály 2012. január 1-jén lépne hatályba, a feladatátalakítási, finanszírozási változások viszont valószínűleg csak 2013. január 1-jétől, a járások megjelenésével lennének hatályosak.